Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Antrenorul lor a jucat în Spania Micii rugbyşti de la Ovidiu au cucerit Constanţa (galerie foto)

ro

28 Jan, 2014 00:00 5656 Marime text
Faza judeţeană Constanţa a întrecerii de rugby-tag (secţiunea gimnaziu) de la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar i-a revenit echipei de la Şcoala nr. 2 Ovidiu. Copiii sunt antrenaţi de un fost rugbyst, care a jucat şi în Spania, fiul unui fost internaţional al Farului.
 
Etapa preliminară a fazei judeţene s-a desfăşurat în trei centre, care au trimis la turneul final câte două echipe. De la Cumpăna au mers mai departe formaţia din Mangalia şi reprezentanta comunei gazdă, de la Ovidiu s-au calificat formaţiile Liceului Tehnologic „Ion Podaru” şi Şcolii nr. 2 (ambele, din oraş), iar la centrul găzduit de Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa pe primele două locuri s-au clasat Şcoala nr. 8 Constanţa şi Liceul „Decebal”. Toate aceste şase echipe au evoluat apoi la faza finală, găzduită de Cumpăna, unde câştig de cauză a avut Şcoala nr. 2 din Ovidiu.

În calitate de campioană a judeţului, aceasta va trece graniţele Constanţei şi va evolua în etapa următoare, pe plan naţional. Formaţia este antrenată de Bogdan Cristea, cu sprijinul profesorului de educaţie fizică şi sport de la şcoală, Ioan Raicu. De altfel, Cristea pregăteşte şi formaţia de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru”, unde beneficiază de ajutorul Simonei Rusu, profesoara de sport. „A fost un turneu final frumos. Copiii s-au bucurat mult pentru victorii. În etapa judeţeană a predominat echilibrul. Câştigătoarele s-au impus la diferenţe mici de scor. De regulă, la meciurile dintre ele, Liceul «Ion Podaru» învingea Şcoala 2, dar acum cea de-a doua echipă a ieşit învingătoare pe judeţ”, a declarat Bogdan Cristea.
 
Selecţie până la Oituz şi Sibioara

 
În cadrul proiectului de dezvoltare implementat de Asociaţia Judeţeană de Rugby Constanţa, Cristea este responsabil zonal pe Ovidiu şi Lumina şi se ocupă de selecţia şi antrenarea copiilor din această arie. „Judeţul Constanţa a fost împărţit în şase zone, Mangalia, Năvodari, Ovidiu - Lumina, Mihail Kogălniceanu - Nicolae Bălcescu, Valu lui Traian - Murfatlar şi Constanţa. De aici ne culegem tinerele vlăstare. Eu merg şi până la Oituz sau Sibioara. Sunt copii foarte buni, cu potenţial, care îşi doresc să facă rugby. Depunem o muncă serioasă. Rugby-tag-ul, cel la care am avut competiţie de curând, atrage foarte mult copiii. E non-contact, foarte dinamic şi plăcut şi exclude placajul. Copii de la mine şi de la grupa lui Florin Băcioiu, de la Cumpăna, au făcut o demonstraţie de rugby-tag, la finala juniorilor de până în 16 ani, de la Constanţa, câştigată de Tomitanii”, mai spune Bogdan Cristea, care lucrează în rugby la Ovidiu de un an şi jumătate, contribuind la dezvoltarea secţiei de la Clubul Sportiv Orăşenesc. „De la începutul sezonului, zece noi copii s-au alăturat mişcării rugbystice locale. Am grupă formată preponderent din puşti născuţi în anii 2000 şi 2001, în jur de 35. Am dat sportivi la toate cluburile din Constanţa. Echipa actuală Under-16 de la RCJ Farul este pe scheletul selecţionatei Under-14 a Dobrogei de anul trecut, formată din copii de la mine (mare parte), de la clubul din Mihail Kogălniceanu şi de la Tomitanii Constanţa. De asemenea, din echipa campioană naţională Under-12 de la Muschetarii Mihail Kogălniceanu jumătate din copii au fost de la Ovidiu. În activitatea rugbystică beneficiez de sprijinul primarilor de la Ovidiu, George Scupra, şi Lumina, Dumitru Chiru”, mai spune Bogdan Cristea.
 
Moş Crăciun a fost „Rechin”
 
Echipa Şcolii nr. 2 din Ovidiu, campioana judeţeană, a fost formată la această competiţie din următorii jucători: Bogdan Laurenţiu Ilie (clasa a VIII-a A), Ozgean Şerif (clasa a VIII-a A), Robert Plavă (clasa a VI-a B), Răzvan Radu (clasa a VI-a B), Nicolae Cojocaru (clasa a VI-a B), Cătălin Husarencu (clasa a VI-a B), Robert Pătru (clasa a VI-a A), Andrei Petrişor (clasa a VI-a A ) şi Sergiu Timofte (clasa a VIII-a A). Cele mai multe puncte le-a marcat Bogdan Ilie, zis „Botty”, iar cel mai bun jucător a fost „echipa”, cum le place copiilor să spună. Din lotul Liceului „Ion Podaru” au făcut parte: Carol Marian Class (clasa a VII-a A), Marian Văduva (clasa a VI-a B), Marius Dobre (clasa a VI-a A), Adrian Dumitru (clasa a VII-a C), Adrian Hanu (clasa a VII-a), Alexandru Cilioaică (clasa a VI-a B), Sebastian Veru (clasa a VI-a B), Marian Coadă (clasa a VI-a B), Alexandru Daniliuc (clasa a VIII-a A), Cosmin Petcu (clasa a VI-a B), Claudiu Dumitru (clasa a VI-a B) şi Robert Glejdan (clasa a VI-a B). Acesta din urmă a fost declarat şi cel mai tehnic jucător al turneului. De loc din Ovidiu, Robert are o situaţie familială grea, de aceea băieţii din grupul old-boys „Rechinii” Constanţa au strâns bani şi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au cumpărat alimente, fructe, dulciuri şi haine şi le-au făcut o bucurie atât lui Robert, cât şi altor doi rugbyşti constănţeni cu o situaţia dificilă acasă.
 
Campion naţional cu Farul
 
În vârstă de 38 de ani, Bogdan Cristea este fiul fostului rugbyst al Farului şi al echipei naţionale a României Ştefan Cristea. Bogdan a început sportul cu balonul oval la vârsta de şase ani, în 1982, la Şcoala Sportivă nr. 2 din Constanţa, sub bagheta antrenorului Petre Ianusevici. A evoluat ca mijlocaş la grămadă şi fundaş. Cu juniorii Farului a cucerit titlul de campion naţional. Ca senior, a evoluat la echipe precum Constructorul Constanţa, Mangalia, CFR Constanţa, Năvodari, dar şi, timp de doi ani, la formaţia spaniolă Logrones.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii