Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfânta Cuvioasă Parascheva, celebrată cu fast Procesiune cu moaşte, liturghii, sfinţiri de biserici şi troiţe şi botezul a opt copii

ro

13 Oct, 2012 03:17 5778 Marime text
Parascheva_procesiune_moaste.jpgPe 14 octombrie, lumea ortodoxă o celebrează pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sfânta s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din părinţi bogaţi şi binecredincioşi. La vârsta de zece ani, auzind în biserică cuvintele „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să mă urmeze", răspunde imediat strigătului dumnezeiesc: îşi schimbă hainele cu îmbrăcămintea unui cerşetor. Decide să-şi părăsească părinţii pentru Hristos, înainte de a împlini douăzeci de ani.

La vârsta de douăzeci şi şapte de ani, trece la cele veşnice. A fost îngropată ca o străină, aproape de mare. După câţiva ani, valurile au adus la ţărm, trupul neînsufleţit al unui marinar. Un sihastru care vieţuia în acele locuri, i-a rugat pe câţiva creştini să-l îngroape. Aceştia, în timp ce săpau, au descoperit un trup neputrezit. Nu au dat importantă acestui lucru şi au pus alături de el şi trupul marinarului. Dar în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis Cuvioasa Parascheva şi i-a poruncit să ia trupul ei şi să-l aşeze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus în biserica „Sfinţilor Apostoli" din Kallicrateia. Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns în ţara noastră în anul 1641, după ce au fost prezente în mai multe locuri. Au fost aşezate pe 13 iunie 1641, în biserica „Sfinţii Trei Ierarhi" din Iaşi. În anul 1884, când biserica mănăstirii intră într-un proces de consolidare, sfintele moaşte ajung în paraclisul mănăstirii, iar peste câţiva ani în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns în martie 1944 la Mănăstirea Ciorogârla de lângă Bucureşti, din cauza ofensivei sovietice în Moldova. Pe 27 octombrie 1944, moaştele sale au fost aşezate lângă cele ale Sfântului Dimitrie Basarabov în catedrala din Bucureşti şi readuse în Catedrala mitropolitana din Iaşi pe 26 noiembrie 1944.

Cum celebrează Arhiepiscopia Tomisului ziua de 14 octombrie

Astăzi, începând cu ora 13.00, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfinţire a apei la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din comuna Saraiu. Evenimentul a fost urmat de procesiunea cu sfinte moaşte, sfinţirea troiţei amplasate în centrul localităţii, binecuvântarea monumentului eroilor din parcul căminului cultural şi binecuvântarea sediului Primăriei. Programul se va încheia cu un concert coral susţinut de Corala bărbătească „Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului. Tot azi, la biserica Cuvioasa Parascheva din Cumpăna, Ierarhul Tomisului va oficiat Taina Sfântului Botez pentru 8 copii, cazuri sociale, şi slujba Vecerniei. La ora 19.00, la biserica Cuvioasa Parascheva din Năvodari, IPS Teodosie va oficiat slujba Vecerniei, urmată de o procesiune cu veşmântul Cuvioase Parascheva şi sfinte moaşte. Duminică, 14 octombrie, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie va participa la prăznuirea Cuvioasei Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Biserici şi mănăstiri cu hramul Cuvioasa Parascheva în Constanţa

Potrivit datelor Athiepiscopiei Tomisului în judeţul Constanţa există mai multe lăcaşuri de cult care au hramul Cuvioasei Parascheva. Acestea sunt: biserica din Corbu de Sus (comuna Corbu), biserica din Mamaia Sat, biserica din Năvodari, biserica din Constanţa, biserica din Cumpăna, biserica din comuna Băneasa, biserica din Dumbrăveni (comuna Independenţa), biserica din Galiţa, mănăstirea Dervent, biserica din Mereni, biserica din Moviliţa, biserica din Medgidia, biserica din Tortoman, biserica din Cloşca, biserica din Grădina şi biserica din Râmnicu de Jos.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • byc 29 Aug, 2014 14:05 procesiune cu moastele sf.cuv.paraschiva.sfinta ar trebui carata de 4 calugari.in catedrala sfintei linga baldachinul sfintei ar trebui sa stea numai calugari.in catedrala ar trebui sa intre numai calugari, fiind o manastire cu obste de calugari.numai calugarii ar trebui sa faca rugaciuni in catedrala.sfinta ar trebui pusa pe bulevardul stefan cel mare in baldachinul din metal.sfinta este pusa spre inchinare nu neaparat spre atingere.e doar o parere.