Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvamarii sunt o raritate pe litoral

ro

12 Jun, 2008 00:00 871 Marime text

Turistii care au ales sa-si petreaca concediile la malul marii nu vor fi supravegheati de salvamari. In mod normal, in lunile iunie si septembrie ar trebui sa lucreze 50 de salvamari si 90 in lunile iulie si august.

In prezent, serviciul de salvamari functioneaza doar pe plajele din statiunea Mamaia si Constanta. Motivul pentru care tinerii instruiti sa salveze de la inec persoanele care se aventureaza in larg nu au fost angajati, il explica Dumitru Eftimie, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania (ANSPSR). "Probabil, primarii au fost ocupati cu campania electorala si nu au mai avut timp si de serviciul de salvamar. Ar fi trebuit sa fie organizate licitatii pentru desemnarea firmei care sa asigure serviciul, ceea ce nu s-a intamplat pana acum", a declarat acesta. Statisticile demonstreaza ca, prezenta salvamarilor pe litoral, este o cerinta imperioasa. Cifrele arata ca, in ultimii sase ani s-a inregistrat cel mult un caz de inec in Constanta si Mamaia, in timp ce, in perioada precedenta, cand serviciul nu functiona, existau circa 25 de cazuri.

Turistii sa dea banii

Klaus Wilkens, presedintele Federatiei Internationale de Salvare, este optimist. El propune ca, fiecare turist, sa scoata bani din buzunar pentru a-i plati pe salvamari. "Daca fiecare turist plateste pe zi cate 10 eurocenti, se va strange suma necesara pentru finantarea serviciului", a declarat acesta. Potrivit sefului serviciului de salvamari din Mamaia, Gabriela Culea, pentru salarii, dotari minime si combustibilul ambarcatiunilor cu motor sunt necesari circa 400.000 de lei. Prezent la Mamaia, presedintele Federatiei Internationale de Salvare, s-a aratat dezamagit de modul in care s-au organizat autoritatile constantene. "Am vizitat ieri (marti n.r.) tot litoralul si are caracteristici bune de dezvoltare a turismului. Plajele ar trebui sa asigure o mare siguranta pentru turisti si am fost dezamagit de situatia intalnita in sudul litoralului si in nordul statiunii Mamaia", a explicat acesta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii