Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Receptorul este situat in Portul Constanta

ro

28 Aug, 2004 00:00 841 Marime text

Prima statie GPS din judet

In zona Muzeului Portului din oras a fost instalata prima statie GPS (Global Positioning System) * Statia va fi legata intr-un circuit national si international * Datele furnizate de acest receptor vor facilita desfasurarea unor anumite aspecte din activitatea transporturilor navale, aeriene si terestre

Reprezentantii Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta au instalat in cursul zilei de ieri prima statie GPS (Global Positioning System) in zona portuara, mai precis in apropierea Muzeului Portului. Scopul instalarii acestei statii, mai bine zis a receptorului, este acela de a furniza datele necesare transporturilor navale, aeriene, terestre, precum si pe cele cu caracter tehnic care ajuta la prelucrarea datelor pentru lucrarile cadastrale si cartografice. "In prezent sunt cateva astfel de statii in tara, care vor fi legate in circuitul national si international cu cel care a fost instalat la noi in oras", a declarat Octavian Luncan, director executiv in cadrul OJCPI Constanta. Rolul institutiei de specialitate va fi acela de urmarire si verificare a transmiterii datelor. Principalul coordonator al programului de instalare si administrare a statiilor GPS din tara este Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara prin reprezentantele din teritoriu. Statia GPS a fost adusa de la Institutul International de Comunicatii din Austria. Oficiul de Cadastru local va autoriza un angajat din randul personalului actual care sa administreze statia si datele receptionate si transmise mai departe in reteaua internet.

Cum functioneaza GPS

The Global Positioning System (GPS) este un sistem de navigare prin satelit bazat pe o retea de sateliti plasati pe orbita. GPS functioneaza in orice conditii meteorologice, oriunde in lume, 24 ore pe zi. Nu necesita abonamente periodice sau taxe de instalare sau utilizare. Satelitii GPS inconjoara pamantul de doua ori pe zi, pe orbite foarte precis determinate si transmit semnale/informatii catre statiile terestre. Receptoarele GPS culeg aceste informatii si folosesc triangulatii pentru a calcula localizarea exacta a utilizatorului. Mai exact, receptorul GPS compara timpii de transmisie a semnalului de la satelit si receptionare a acestuia. Diferenta de timp este folosita de catre receptorul GPS pentru calculul distantei la care se gaseste satelitul. In continuare, folosind masuratori de distanta pentru mai multi sateliti, receptorul poate determina localizarea exacta a utilizatorului si o afiseaza pe display. Receptoarele GPS din ziua de azi sunt foarte precise, datorita tehnologiei "parallel multi-channel".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii