Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maidanezii musca zdravan din banii sanatatii

ro

16 Apr, 2008 00:00 1080 Marime text
1208290812.jpg

Patrupedele fara stapan sunt o prezenta obisnuita chiar si in partile centrale ale orasului. Nu ai cum sa nu-i zaresti la fiecare colt de strada, la intrarea in vreo scara de bloc. Chiar si in asa-zisele zone rezidentiale ale orasului. Majoritatea persoanelor le considera inofensive si critica fobia altora.

Organizatiile care militeaza pentru protectia maidanezilor se razboiesc cu firmele de ecarisaj. Iubitorii de animale apeleaza la diverse tertipuri pentru a putea pastra cainii comunitari pe care ii au in grija, iar hingherii se lamenteaza ca nu sunt lasati sa-si faca meseria. Problema cainilor comunitari se reduce la o adevarata "harjoana" intre autoritati si asociatii ale iubitorilor de rase canine, in timp ce atat copiii, cat si adultii sunt nevoiti sa faca fata atacurilor agresive ale vagabonzilor. Discutii in contradictoriu la nesfarsit, pentru ca, intr-un final, sa nu fie gasit niciun vinovat. La Spitalul de Boli Infectioase (SBI) Constanta, nu trece saptamana fara sa vina un cetatean care sa prezinte plagi muscate. Conf. univ. dr. Sorin Rugina, managerul unitatii sanitare, spune ca, anual, se inregistreaza, in medie, intre 2.000 - 2.500 de astfel de cazuri. Iar, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii martie, la SBI s-au prezentat 474 de cetateni cu plagi muscate, din care 132 au necesitat vaccinarea. In completare, explica faptul ca nu se poate discuta despre o crestere a numarului de persoane care au fost victime ale cainilor fara stapan. Vorbeste despre o constanta a cazurilor de plagi muscate, dar tine sa precizeze ca 70% dintre ele ar fi putut fi evitate. In genere, astfel de incidente au loc in zonele periferice ale orasului. Managerul Spitalului de Boli Infectioase da drept exemplu zona portuara si cartierul Poarta 6, fara intentia de a minimaliza fenomenul.

Bani aruncati pe fereastra

Iar pentru accidentele pe care conf.univ.dr Rugina le catalogheaza drept inerente, se scot din buzunare bani grei. Unei persoane care prezinta plagi muscate, fie ca a fost victima propriului caine sau a unuia comunitar, trebuie sa i se administreze tratament pe baza de antibiotice, dar si vaccin in cinci doze. Terapia, cum o numesc specialistii, este gratuita si este decontata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Din banii publici. Potrivit lui Sorin Rugina, tratamentul fiecarui cetatean se ridica la trei milioane si jumatate de lei vechi. Un calcul simplu arata ca, daca in ambulatoriul unitatii sanitare se prezinta, anual, doua mii de persoane care au fost victimele cainilor, se cheltuiesc sapte miliarde de lei vechi. Bani care, in opinia directorului, ar putea fi utilizati pentru tratarea altor afectiuni, mult mai grave. In completare, conf. univ. dr. Sorin Rugina spune ca exista persoane care se prezinta la SBI desi nu necesita efectuarea asa-zisei "terapii", iar la insistentele lor, medicii trebuie sa duca munca de convingere pentru a-i face sa inteleaga ca nu se afla in pericol. In van. Pentru ca, in cele din urma, sunt vaccinati, iar banii sunt aruncati, practic, pe fereastra.

Ucigas necuvantator

Insa, daca sunt indivizi care, dupa ce au fost atacati de un patruped, nu necesita ingrijire medicala, exista si cazuri pentru care interventia specialistilor este mult prea tarzie. "O mare parte de vina o poarta cetateanul", spune conf. univ. dr. Rugina. Insa, cand vine vorba de copii, afirmatia nu mai este valabila. Acestia nu au si nici nu stiu cum sa faca fata unui atac agresiv din partea cainilor. Fie ei vagabonzi sau nu. Cazul fetitei de sase ani, care a fost sfasiata de o haita de patrupede, pe un camp din apropierea portii de acces nr. 9 din Portul Constanta, a zguduit intreaga tara. In 2003, Stefan Radu Cazacu, in varsta de cinci ani, murea in chinuri groaznice, dupa ce fusese muscat de un rottweiler si un lup alsacian. Tragedia se petrecea, de aceasta data, in cartierul Palazu Mare, in curtea nasilor de botez ai micutului, iar cainii care l-au atacat aveau stapan.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii