Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harry Tavitian la ICR - de la blues, la etno-jazz

ro

18 Mar, 2009 18:09 1082 Marime text

Institutul Cultural Român (ICR) propune, în acest an, o călătorie în lumea jazz-ului, prin programul „Teach me tonight: de la blues la etno-jazz, cu Harry Tavitian".

Seria va fi deschisă, pe 26 martie, la sediul ICR, împreună cu percuţionistul Cserey Csaba, tema primei întâlniri fiind „Jazzul, fenomen al secolului XX".
„Ne propunem să organizăm şase concerte cu Harry Tavitian şi invitaţii săi din ţară şi străinătate, patru dintre acestea fiind organizate la ICR Bucureşti, iar unul fiind prilejuit de „Noaptea Institutelor culturale", a precizat Oana-Valentina Suciu, directorul Direcţiei Relaţii Interne a ICR. De asemenea, un alt concert va fi organizat la Braşov, cu ocazia Cursurilor de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, seria urmând să fie încheiată cu un concert de Crăciun, la Ateneul Român, a mai spus Oana-Valentina Suciu.
Ea a explicat că acest proiect este o continuare a programului ICR de anul trecut - „Ultimii rapsozi". „Muzica va surprinde cele mai importante momente din istoria jazzului şi va fi însoţită de explicaţii care să ilustreze mecanismul care a dus la naşterea diverselor stiluri de jazz, în contextul vremurilor pe care această muzică le-a traversat. Un astfel de program, pe lângă dimensiunea educative, poate demonstra, cu firescul şi naturaleţea jazz-ului, cum e posibil să ai o identitate proprie valorizându-ţi rădăcinile şi, în acelaşi timp, să fii deschis către cele mai importante fenomene culturale ale lumii", a mai spus directorul Direcţiei Relaţii Interne a ICR.
„Aştept cu nerăbdare să mă reîntâlnesc cu publicul de jazz din Bucureşti şi sper ca prin concertele de la ICR să câştigăm noi fani de jazz. Prin ceea ce voi istorisi, dar şi prin muzica pe care o vom oferi, sper să împărtăşim publicului ce înseamnă jazzul ca fenomen viu, ca artă care a marcat secolul 20. Elementul de bază al acestei muzici, improvizaţia, este sublimarea ideii de libertate. A singurei libertăţi adevărate - cea din tine. Nu voi face o prezentare exhaustivă, cronologică, cu informaţii care acum se pot găsi uşor pe Internet sau în biblioteci, ci voi împărtăşi din experienţa mea personală, rezultatul a peste 35 de ani de jazz. Pentru a te îndrăgosti de jazz, e esenţială participarea la concerte. Există o idee preconcepută: că jazzul e doar pentru iniţiaţi. Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschişi. Omul firesc, natural, este astăzi din ce în ce mai rar. Asta este elita jazzului", a declarat Harry Tavitian. Concertele de la ICR vor fi de tip interactiv, prin discuţii deschise cu publicul. Tema concertelor va fi anunţată pe blogul lui Tavitian şi pe site-ul ICR, într-o secţiune dedicată acestui proiect, iar dialogul cu publicul va putea continua şi după concerte, pe blogul artistului.
Pianistul Harry Tavitian este una din personalităţile care a marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai.
Începând cu anii '70, el a creat un puternic stil personal şi sincretic, dând naştere unui orizont foarte vast.
În anii '80, muzica sa era sincronă cu cea a avangardei jazz-ului european şi a tendinţelor de coagulare a şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaţionismului politic al României.
încă de la începutul carierei sale, Tavitian a fost conştient de importanţa laturii educative \n formarea publicului de jazz şi are o bogată experienţă în domeniu, ca organizator de club de jazz (1978-1987 şi 1992 - 2002), organizator, începând din 1982, la Constanţa, a peste 60 de concerte de jazz (celebre fiind 'Atelierele de improvizaţie'), realizator de emisiuni de jazz la Radio Constanţa (1990-2008).
A susţinut workshopuri la Cluj şi Amsterdam şi concerte cu titlul 'Lecţia de jazz', în parteneriat cu instituţii de învăţământ.
Invitatul primei întâlniri din seria 'Teach Me Tonight cu Harry Tavitian' este percuţionistul Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni). Autodidact, a început să cânte rock progresiv în anii '70. Fondator al formaţiilor Mistic şi Trio Ra, a fost inspirat de muzica orientală. Este creator al unor instrumente de percuţie şi iniţiator al unei şcoli de tobe la Satu Mare.
'Cserey Csaba \mi este un partener foarte drag. în ultimii şase ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express \n numeroase concerte, \n România, Ungaria şi Germania', apreciază Harry Tavitian.
Printre invitaţii următoarelor concerte din cadrul programului se numără cunoscutul saxofonist rus Anatoly Vapirov, pianistul Ion Baciu Jr. şi grupul Orient Express, muzicienii de blues Vali Răcilă şi Marcian Petrescu, alături de trupa Legacy.

AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii