Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza, efecte si solutii la Forumul Economic Regional (galerie foto)

ro

19 Sep, 2009 02:08 1121 Marime text

forum.jpgPreşedintele CFA România avertizează: „În România, criza economică va mai dura o bună parte din anul viitor"

Într-o perioadă de recesiune, cea de-a treia ediţie a Forumurilor Economice Regionale, organizată de Revista PRIMM - Asigurări & Pensii, a reunit peste 50 de companii din diverse domenii de activitate.

Evenimentul a avut loc la Mamaia, a fost structurat pe două părţi - „Criza şi efectele ei" şi „Posibile soluţii" - şi a fost moderat de directorul general al Revistei PRIMM - Asigurări & Pensii, Sergiu Costache. Forumul a fost organizat cu sprijinul şi participarea reprezentanţilor unor instituţii de stat şi companii private de prestigiu, cotidianul ZIUA de Constanţa fiind partener media. Printre invitaţii speciali s-au aflat directorul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Cristian Roşu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurare Socială, Doina Pârcălabu, preşedintele CFA România - Asociaţia analiştilor financiari, Dragoş Cabat, directorul general al Alliantz -Ţiriac Pensii Private, dr. Crinu Andanuţ, preşedinte directorat al Astra Asigurări - Uniqa, Radu Mustăţea, directorul zonal Constanţa al BCR Asigurări de Viaţă, Ionel Dorneanu, directorul Generali Fonduri de Pensii, Iancu Şapera, şi reprezentantul Medicover, Epsen Memet. Manifestarea a fost o oportunitate de identificare a soluţiilor viabile ce pot fi aplicate pe timp de criză şi într-o perioadă în care asistăm la modificări legislative frecvente.

Publicul, extrem de specializat, din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est - Constanţa, Brăila, Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa şi Galaţi - a reprezentat 54 de companii, cărora li s-au alăturat şi structuri sindicale.

Pericole pentru economia autohtonă

Participanţii au acordat o deosebită atenţie preşedintelui CFA România - Asociaţia analiştilor financiari, Dragoş Cabat. „În Uniunea Europeană, criza va fi până spre sfârşitul acestui an. În România va mai dura şi o bună parte din anul viitor, probabil, prima jumătate a anului 2010", a fost răspunsul specialistului financiar la întrebarea ce-i măcina pe toţi. Cabat a explicat că criza era vizibilă din 2007 şi a fost accentuată şi grăbită de cea internaţională.

Preşedintele CFA România a menţionat că economia noastră va trebui să facă faţă unor pericole: volatilitatea cursului de schimb valutar - după alegerile prezidenţiale, instabilitatea politică - anticipând o schimbare a guvernului, revenirea greoaie şi sincopele economiei europene, întoarcerea românilor din străinătate fără resurse financiare şi, nu în ultimul rând, pierderea încrederii oamenilor de afaceri autohtoni. Concluzia analistului financiar: „Nu vor mai fi creşteri economice deosebite nicăieri, iar toate companiile vor trece de la optimismul exagerat la o atitudine realistă".

Asigurări pe timp de criză

Preşedinta CNPAS, Doina Pârcălabu, a afirmat că, de-a lungul timpului, au mai existat probleme legate de bugetul asigurărilor sociale, dar nu au atras atenţia aşa cum se întâmplă acum. Ea a asigurat că „nu există dificultăţi în plata pensiilor şi nu se pune problema neachitării lor".

Pe de altă parte, preşedintele CSSPP, Cristian Roşu, a declarat că prin contribuţiile virate la sistemul privat de pensii s-au acumulat sume importante, românii conştientizând că sunt investiţii pe termen mediu sau lung şi garantate. În opinia specialiştilor, sistemul de pensii multipilon reprezintă soluţia salvatoare pentru asigurarea bătrâneţii

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii