Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentii economici sunt nemultumiti de serviciile lucratorilor vamali

ro

30 Jun, 2004 00:00 1106 Marime text

Seminar CCINA-DRV Constanta privind noutatile in legislatia vamala

Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, impreuna cu Directia Regionala Vamala Constanta au organizat in cursul zilei de ieri seminarul "Probleme actuale privind legislatia vamala armonizata" * Zonele libere au fost catalogate, potrivit noilor modificari legislative, drept zone geografice ale teritoriului Romaniei, iar marfurile manevrate in acest spatiu se supun prevederilor Codului Vamal * Operatorii de import/export pot depune reclamatii scrise cand sunt nemultumiti de comportamentul lucratorilor vamali

Sala "Manager" a fost gazda seminarului "Probleme actuale privind legislatia vamala armonizata", organizat de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, impreuna cu Directia Regionala Vamala din teritoriu. Agentii economici invitati, a caror activitate este in stransa legatura cu comertul exterior, au avut ocazia sa obtina o serie de raspunsuri din partea specialistilor in probleme de import/export si legislatie vamala delegati sa participe la eveniment. Reglementarile cu incidenta vamala sunt numeroase, rolul Directiei Regionale Vamale Constanta fiind acela de a permite accesul la informatie asupra acestora, intelegerea si punerea lor in practica. "Aceste reglementari vamale au caracter general, cu precizari exprese pentru anumite domenii, tocmai de aceea personalul DRV este mereu la dispozitia importatorilor si exportatorilor locali printr-un serviciu de asistenta permanent", a declarat Florentina Ioanei, director adjunct al DRV Constanta. Au fost trecute in revista toate actele normative cu caracter vamal emise in ultimele opt-noua luni, in special cele care privesc acordarea facilitatilor fiscale pe teritoriul zonelor libere comparate cu cele practicate la nivelul Portului Constanta, a taxei pe valoarea adaugata si a reducerii sau scutirii de taxe pentru unele categorii de marfuri. Tratat in mod special a fost Acordul Romaniei cu Serbia si Muntenegru, care prevede acordarea unor facilitati in desfasurarea comertului exterior, negocierea facilitatilor intre statele membre si care are un mecanism propriu de reducere graduala sau de scutire a taxelor vamale pentru diverse categorii de marfuri tranzitate.Florin Ianovici, inspector principal in cadrul DRV Constanta, a accentuat importanta modificarilor realizate asupra Legii 44/2004 privind regimul zonelor libere, care au fost catalogate, potrivit acestor noi modificari, drept zone geografice ale teritoriului Romaniei, iar marfurile manevrate in acest spatiu se supun prevederilor Codului Vamal.

Problemele agentilor economici

Pentru ca lucrarile acestui seminar s-au vrut a se transforma intr-un dialog intre specialistii DRV Constanta si reprezentantii societatilor care lucreaza cu vama locala, acestia din urma au dat frau liber nemultumirilor vizavi de modul in care sunt tratati de catre personalul vamal si care sunt greutatile pe care le intampina din cauza nerespectarii legislatiei vamale chiar de catre directie. Astfel, una dintre probleme ridicate la fileu reprezentantilor vamii din teritoriu a fost imposibilitatea operarii exporturilor in afara orelor de program prin biroul vamal care deserveste Portul Nou Constanta. Din declaratiile agentilor economici care realizeaza exporturi prin aceasta zona a reiesit ca este singurul birou vamal care nu respecta actele normative in vigoare privind efectuarea exporturilor in afara orelor de program ale birourilor aferente, contra-cost. Reprezentantul Vamii constantene a afirmat ca aceasta problema se cunoaste chiar la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor si spera ca se va reglementa cat de curand, vadit incurcat de aceasta discutie. O alta nemultumire a importatorilor/exportatorilor locali a fost atitudinea neprofesionista a lucratorilor vamali, care in general reusesc sa puna oamenii pe drumuri cerandu-le tot felul de documente justificative anexate actelor standard ori care intarzie operarea transporturilor in punctul vamal. Ianovici i-a sfatuit pe toti cei care intampina astfel de probleme sa poarte o "corespondenta scrisa" cu lucratorul vamal, care trebuie, la randul lui, sa-si dea acordul sau sa refuze scriptic in vederea efectuarii unei operatiuni vamale sau a unui document. De asemenea, acesta i-a asigurat pe agentii economici care au de suferit de pe urma lipsei de profesionalism a vamesilor sa contacteze telefonic personalul specializat de la sediul DRV Constanta sau sa depuna reclamatii scrise, relatand cazul in sine si numele lucratorului respectiv. Din declaratiile lui Florin Ianovici a rezultat ca se cunosc cazuri cand lucratorii vamali nu au dat dovada de profesionalism, dar daca agentul economic nu sesizeaza in scris fenomenul, nu exista probe concrete in urma carora sa se ia masuri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii