Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au stabilit buletinul şi calendarul referendumului, dar nu avem numărul secţiilor de votare

ro

09 Jul, 2012 01:00 3981 Marime text
cap_7.jpgPe 7 iulie, la o zi de la votarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, Monitorul Oficial a fost „invadat" de o serie de acte normative pentru organizarea referendumului privind demiterea preşedintelui. În aceeaşi zi, odată cu publicarea HG 682 referitoare la măsurile organizatorice privind referendumul, s-a dat şi startul campaniei electorale.

Dacă vineri Parlamentul a decis suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din funcţie, a doua zi, pe 7 iulie, Guvernul Ponta a emis mai multe hotărâri care au fost publicate şi în Monitorul Oficial. Una dintre acestea, mai precis HG 685, vizează „aprobarea modelului ştampilelor ce vor fi folosite la birourile electorale, a modelului buletinelor de vot, al listelor electorale şi al proceselor-verbale care vor fi folosite la referendumul naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României". O altă hotărâre (HG 682) a fost dată de Guvernul Ponta şi publicată în Monitorul Oficial pentru „stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României". De asemenea, a fost adoptată şi publicată în Monitorul Oficial şi HG 683 privind „aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare desfăşurării referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României".

Un singur buletin de vot, o singură întrebare

Potrivit reglementărilor în vigoare, cetăţenii prezenţi la urne în data de 29 iulie vor primi un singur buletin de vot cu o unică întrebare - „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?" şi cu două variante de răspuns „DA" sau „NU". Potrivit HG 682, Monitorul Oficial şi Monetăria Statului se vor ocupa de imprimarea buletinelor de vot şi a ştampilelor de vot pentru toată ţara. Acestea vor trebui să fie gata cel târziu la data de 19 iulie. De asemenea, în HG 682 privind măsurile organizatorice referitoare la scrutin se arată că Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administraţia Bazelor de Date, selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente actualizate, în două exemplare, şi copii de pe acestea, în 3 exemplare. În schimb, materialele consumabile necesare tipăririi listelor electorale şi copiilor de pe acestea se asigură de către instituţiile prefectului.

buletin.jpg

Prefectura Constanţa „numără" secţiile de votare

Reprezentanţii Prefecturii Constanţa au început de sâmbătă demersurile privind organizarea referendumului, prin semnarea unei corespondenţe adresată primarilor din întreg judeţul. Întrucât cetăţenii vor putea vota oriunde în ţară, şi nu doar într-o anumită circumscripţie electorală, primarilor din staţiunile de la malul mării li s-a solicitat să estimeze până mâine numărul de turişti ce vor fi prezenţi la mare în ziua referendumului. De asemenea, prin intermediul aceleiaşi corespondenţe, primarii sunt datori să aproximeze până mâine numărul necesar de secţii de votare. Şefilor autorităţilor locale li s-a mai solicitat să întocmească, în aceleaşi interval de timp, o listă de persoane cu o reputaţie neştirbită, care nu fac parte din niciun partid politic, de preferinţă jurişti, urmând ca din rândul acestora să fie traşi la sorţi preşedinţii secţiilor de votare, cu şapte zile înainte de referendum. Prefectura Constanţa s-a angajat ca până marţi să facă şi o schiţă a cheltuielilor ce-i revin cu materialele consumabile necesare din secţiile de votare, precum tuş, tuşiere, ştampile de control, urmând a întocmi un plan de siguranţă pentru ziua votului.

Calendarul referendumului stabilit de Guvern

Conform calendarului aprobat de Guvern, campania electorală pentru referendum a început pe 7 iulie şi se va finaliza în ziua de 28 iulie, ora 7.00. În calendar au mai fost fixate şi alte date importante în ceea ce priveşte organizarea scrutinului. Astfel, cel târziu la data de 12 iulie se vor delimita, numerota şi aduce la cunoştinţă publică secţiile de votare şi localurile de vot. Până pe 22 iulie vor fi stabiliţi prin tragere la sorţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Delegaţii partidelor politice reprezentate în Parlament în birourile electorale ale secţiilor de votare vor fi desemnaţi cel târziu la data de 26 iulie. Până în aceeaşi zi vor fi asigurate de primari sediul şi dotarea birourilor electorale ale secţiilor de votare. Cel târziu la data de 27 iulie vor fi predate ştampilele, buletinele de vot şi celelalte materiale necesare votării către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. De asemenea, cu două zile înainte de desfăşurarea referendumului vor fi înaintate listele electorale către birourile electorale ale secţiilor de votare în baza unui proces verbal încheiat între primari şi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. În preziua referendumului, pe 28 iulie, vor fi afişate câte două exemplare din buletinele de vot, vizate şi anulate de preşedintele biroului electoral de circumscripţie, la sediul judecătorilor şi la fiecare secţie de votare. În ajunul referendumului vor fi fixate posturile de pază în jurul localului de vot. În ziua referendumului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri ai biroului va verifica urnele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor. De asemenea, vor fi închise şi sigilate urnele şi aplicată ştampila de control a secţiei de votare. În data de 29 iulie de la ora 8.00 începe votarea, care se va încheia pe 29 iulie la ora 20.00. În timpul operaţiunilor de votare şi deschidere a urnelor, persoanele interesate pot formula întâmpinări şi contestaţii dacă au sesizat nereguli, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare fiind obligat să le soluţioneze pe acestea. În cel mult 24 de ore de la încheierea scrutinului birourile electorale de circumscripţie ale judeţelor vor înainta către Biroul Electoral Central rezultatele referendumului de la secţiile de votare din judeţ, împreună cu documentele care stau la baza acestora. Dosarul sigilat şi ştampilat se va înainta cu pază militară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • florin 12 Jul, 2012 15:05 de ce partidele nereprezentate in parlament nu pot avea delegati in sectiile de votare