Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a fost prins Bogdan Olteanu S-ar fi întâlnit cu Vântu în Delta Dunării. Banii ar fi fost scoşi din Bulgaria (document)

ro

01 Aug, 2016 00:00 3050 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă referatul propunerii de arestare formulat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie pe numele lui Bogdan Olteanu pentru „săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă“.
 

„În perioada iulie - noiembrie 2008, a solicitat şi primit de la (...) un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii lui (...) pe postul de guvernator al Deltei Dunării“, conform referatului DNA.

 
„Interesul lui în legătură cu numirea guvernatorului era în primul rând economic, legat de faptul că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în Deltă, şi, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-şi intenţia de a transforma Delta într-o destinaţie de turism exclusivist. În acest context, punerea în aplicare a planurilor (...) de dezvoltare a Deltei Dunării erau legate de persoana celui care conduce rezervaţia şi autoriza unele categorii de activităţi economice care puteau fi desfăşurate“, potrivit DNA.

„Suma a fost retrasă în numerar“

Suma de un milion de euro care ar fi fost primită de Bogdan Olteanu de la Sorin Ovidiu Vântu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării ar fi fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi ar fi fost retrasă în numerar în trei zile consecutive, aşa cum reiese din referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Olteanu.
 
„(...) i-a cerut (...), persoana care se ocupa de firmele sale din alte jurisdicții, să transfere suma de 1 milion de euro din contul bancar deschis în Cipru de una dintre aceste societăți (...) în contul unei societăți care urma să îi fie indicat de (...) sau fiul acestuia (...). În consecință, a avut loc o întâlnire între (...) și (...), care i-a indicat societatea IT (...), înregistrată în SUA (Delaware), care avea deschis un cont bancar în Bulgaria. Potrivit (...), la data de 22.10.2008 (...) Cipru a transferat un milion de euro în contul deținut de societatea IT (...), de unde suma a fost retrasă în numerar de (...) în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008“, spun procurorii DNA.
 
„După câteva zile, (...), la solicitarea lui (...), a remis această sumă lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul (...). Atât (...), cât şi (...) au luat la cunoştinţă că aceşti bani au fost daţi pentru numirea lui (...) ca guvernator al Deltei Dunării. Totodată, (...) şi (...) au aflat după consumarea faptelor că (...) a plătit o sumă de bani pentru a determina numirea persoanei dorite în funcţia de guvernator“, mai arată procurorii.

Bogdan Olteanu, plasat în arest la domiciliu

„Din dispoziția lui (...), în vara și toamna anului 2008 (...) (directorul (...) — (...) SRL) s-a întâlnit cu Bogdan Olteanu și i-a oferit consultanță pentru campania electorală desfășurată pe parcursul anului 2008. Totodată, o echipă din cadrul (...) a realizat mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie, lucrări care au fost puse la dispoziție lui Bogdan Olteanu. (...) Prețul serviciilor prestate de echipa lui (...) era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora. În condițiile în care (...) era acționarul real al (...), aceste servicii reprezintă la rândul lor un folos material furnizat în schimbul influenței exercitate de Bogdan Olteanu“, se arată în documentul citat. 
 
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, a decis instanţa supremă, care a respins cererea procurorilor DNA de a-l aresta preventiv. Procurorii pot ataca decizia. Olteanu a părăsit arestul poliţiei după expirarea ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore, emisă de procurori în dimineaţa zilei de vineri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii