Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:02 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Gheorghe Ionescu îi dă înapoi retrocedările lui Mazăre (documente)

ro

13 May, 2011 01:15 5535 Marime text

baba_novac_radu.jpgÎn şedinţa de Consiliu Local de luni, 16 mai a.c., se va întâmpla ceva incredibil.

Retrocedările instrumentate de administraţia Mazăre se vor întoarce la oraş. Dacă nu întregile suprafeţe, măcar o mică parte. Consilierii locali vor avea de votat două proiecte prin care două societăţi comerciale donează către oraş suprafeţe de teren cu destinaţia de drum public. Numai că, pământurile cu pricina sunt retrocedate printr-o dispoziţie a primarului Radu Mazăre, în 2002. Şi, în ambele situaţii, donatorul din spatele firmelor este, de fapt, afaceristul Valentin Gheorghe Ionescu. În primul caz, SC Rezident Com SA, Nicuşor şi Iuliana-Steluţa Vasilescu au decis să doneze municipiului condus de Radu Ştefan Mazăre un teren de 383 mp pe strada Baba Novac, zona Compozitorilor. În fapt, este vorba despre lotul 56/13, înscris în Cartea Funciară nr. 145740, cu număr cadastral 113023. „Costurile legate de întocmirea actelor autentice vor fi suportate de către donatori", se spune în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

De la Mazăre, la Paraschiva, la Valentin

Şi Panel Building System va dona două loturi: unul de 292 mp şi un altul de 676 mp. Adică lotul 58/2/5, înscris în Cartea Funciară 145635 cu număr cadastral 112959 şi 58/1/11, înscris în Cartea Funciară 145629 cu număr cadastral 113067. Hotărârea de a dona pământul Consiliului Local Constanţa vine ca urmare a deciziei 2 din 6 septembrie 2010 a AGA Panel Building System (fostă SC Eolica SRL), la care a participat asociatul SC Compania de Servicii şi Consultanţă. Proiectul HCLM conţine şi oferta de donaţie a societăţii în care se arată că Panel Building System a dobândit terenul în suprafaţă totală de 3.942,32 mp de la Compania de Servicii şi Consultanţă, prin contractul 2389 din 12.12.2007. Prin actul 761 din 26.11.2009, lotul 58/2, în suprafaţă de 928 mp, a fost dezmembrat în cinci loturi. SC Rezident Com îi are ca asociaţi pe Valentin Gheorghe Ionescu şi societatea cipriotă Master Job Limited. Celălalt donator, SC Panel Building System, îi are ca asociaţi pe Mihaela Elvira Gherasim şi SC Compania Servicii şi Consultanţă. În cel din urmă business sunt implicaţi Valentin Gheorghe Ionescu şi Willdrige Consulting Limited din Cipru.

baba_novac.jpg

Inculpaţii

baba_novac_-_Gheorghe_Valentin_Ionescu_02.jpgCe trebuie menţionat este că cele trei loturi provin din Dispoziţia de primar nr. 3694 semnată de primarul Radu Ştefan Mazăre pe 5 noiembrie 2002 în beneficiul lui Dumitru Ioan Constantin Cocăneanu. Apoi, terenul a ajuns la Paraschiva Barbu, mama deputatului PSD Antonella Marinescu. De altfel, în 2007, la Agenţia pentru Protecţia Mediului era depus dosarul privind proiectul „modificare HCLM 588/2005 prin schimb funcţiune din zona instituţii, servicii în locuinţe cu regim de înălţime P+4-10E", amplasat tocmai pe Baba Novac, zona Compozitorilor, lot 56, 59, 60. Beneficiara proiectului care includea nu mai puţin de şapte blocuri era Paraschiva Barbu. Nici nu mai este nevoie să spunem că şi venerabila doamnă se află printre inculpaţii în dosarul retrocedărilor pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, ca interpus cumpărător de terenuri. Mai nou, societatea Rezident Com are un proiect destul de amplu în Baba Novac. Pe loturile 56-60 în suprafaţă de 17.130,25 mp se va reorganiza incinta şi se va schimba funcţiunea din locuinţe colective cu regim de înălţime P+4-10E, în locuinţe individuale P+1E, complexe comerciale şi de servicii, staţie de alimentare cu carburanţi, cu asigurarea locurilor de parcare necesare în limita proprietăţii, fără afectarea domeniului public. Valentin Gheorghe Ionescu este un nume greu de trecut cu vederea în peisajul afaceristic al oraşului condus de atâta vreme de Radu Mazăre. Bărbatul, proaspăt divorţat, este implicat în firme precum Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Compania de Tutun şi Ziare SA, Habitat şi Ambient, Sisteme Internaţionale de Afaceri, Euro Antreprenor, Eco Industries Trading Group, Dusep, Societatea Naţională de Distribuţie SA, Euro Pro Construct şi Jacobs, Hendrix&Partners. Numele său este legat şi de dosarul retrocedărilor, în cadrul căruia este inculpat pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie la capitolul „Cesionari cumpărători de drepturi succesorale", alături de Cristian Borcea, Mihai Camboianu, Daniel Ene, Carmen şi Marius Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii