Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Robert Turcescu a tras-o la răspundere pe şefa Editurii Didactice şi Pedagogice - „Aţi făcut un experiment pe minţile copiilor noştri!“

ro

14 Sep, 2018 00:00 2319 Marime text
Robert Nicolae Turcescu, deputat PMP de Constanţa, a întrebat în Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, într-o şedinţă care a avut loc la data de 12 septembrie, câţi redactori, tehnoredactori şi corectori au lucrat la Editura Didactică şi Pedagogică, editură care a furnizat manualele în şcolile din România, profitând de prezenţa directorului EDP, Maria Mihaela Nistor.
 
Răspunsul primit de acesta a fost de-a dreptul incredibil: cinci redactori şi patru tehnoredactori sunt angajaţi la editura care a tipărit manuale pline de greşeli foarte grave. În apărarea ei, şefa EDP a precizat, într-un schimb de replici cu deputatul PMP de Constanţa, că editura a făcut „ceva impresionant” cu un număr redus de oameni.
 
Astfel, în şedinţa de miercuri, Robert Nicolae Turcescu a întrebat-o pe Maria Nistor câţi angajaţi s-au ocupat strict de activitatea editorială, mai precis, să spună care este numărul de redactori, tehnoredactori şi corectori.
 
„Este evident pertinentă întrebarea dumneavoastră. În momentul de faţă, avem angajaţi patru tehnoredactori şi colaboratori pentru majoritatea disciplinelor. Activitatea editurii a fost ameninţată pentru o perioadă şi atunci nu se mai puteau face angajări. Cinci redactori sunt angajaţi, restul colaboratori. S-a lucrat cu colaboratorii foarte mult la manualele de geografie. Autorii au insistat că nu au nevoie de tehnoredactori şi că îşi asumă ei cele scrise. Ulterior, în presă aceştia să spună că tehnoredactarea a fost, de fapt, vina editurii. Puteţi să vă uitaţi pe pagina doi. Nu există tehnoredactori la manualul de geografie. Nu avem corectori angajaţi, avem colaboratori externi. În situaţia în care cinci evaluatori ştiinţifici îţi spun că acele manuale nu au greşeli, că toate elementele grafice sunt impecabile...”, a spus Maria Mihaela Nistor.
 
În acel moment, deputatul PMP a fost şocat de răspunsul dat de conducerea editurii, pe care o compară cu un chioşc şi despre care susţine că nu a gestionat situaţia cum trebuie pentru a publica manuale decente.
 
„Conduceţi în momentul de faţă o societate care are patru tehnoredactori şi cinci redactori, îndrăzniţi să o numiţi Editura Didactică şi Pedagogică şi îndrăzniţi să pretindeţi că aveţi patru tehnoredactori şi cinci redactori, puteţi să tipăriţi în condiţii decente nişte manuale. Iertaţi-mă, sunt nişte edituri în ţara asta, în fundul ţării, care sunt mult mai bine mobilate cu personal decât Editura Didactică şi Pedagogică. De ceea ce aţi făcut astăzi, vă spun sincer, sunt şocat. Am lucrat ani mulţi în presă. Ştiu ce înseamnă şi un tehnoredactor, ce muncă desfăşoară un tehnoredactor, ce muncă desfăşoară un redactor şi mai ales cât de importantă este existenţa unui corector. Măcar unul, într-o redacţie de ziare, dar mai ales la o editură!
 
Deci, eu cred că aţi făcut un experiment periculos să vă asumaţi că veţi putea realiza aceste manuale cu cinci redactori şi patru tehnoredactori şi cu nu ştiu câţi colaboratori. Am înţeles că aveaţi mai mulţi la editură. Aceste greşeli de care vă spuneam au din acest moment o explicaţie. Dumneavoastră conduceţi un chioşc, nu o editură de carte, un chioşc! Nu puteţi să pretindeţi titulatura de editură cu cinci redactori şi patru tehnoredactori, oricât de buni ar fi ei. Nu vorbesc de calitatea oamenilor. Poate sunt nişte oameni excepţionali. Dar ca volum de muncă raportat la încărcătura intelectuală pe care o presupunea realizarea unor astfel de manuale, la ceea ce înseamnă supravegherea unui proces de editare pentru o carte, darămite pentru un manual!
 
Doamnă, aţi făcut un experiment pe minţile copiilor noştri, pe nervii profesorilor din şcolile româneşti şi pe timpul Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor, astăzi. O ţară întreagă are dreptate să fie revoltată pe ceea ce s-a întâmplat cu manualele acestea cât timp dumneavoastră aţi îndrăznit cu o mizerie de editură, un chioşc, să preluaţi o astfel de sarcină“, a precizat Robert Nicolae Turcescu.
 
Răspunsul şefei de la Editura Didactică şi Pedagogică a fost scurt: nu va comenta cele spuse de către deputat, în schimb, chiar dacă manualele sunt pline de greşeli, a lăudat munca angajaţilor, ţinând cont de numărul redus al acestora.
 
„Nu o să comentez sintagma «mizerie de editură», dar nu cred că este demnă de o asemenea comisie. V-am spus că există şi colaboratori. O să vă pun la dispoziţie câţi redactori colaboratori şi tehnoredactori colaboratori am avut la fiecare disciplină. EDP avea pe vremuri 400 de angajaţi, dar am încercat să reclădesc această editură din ruină, dar totuşi ceea ce s-a făcut cu un număr redus de angajaţi este impresionant”, a subliniat şefa Editurii Didactice şi Pedagogice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii