Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recorduri Basescu - la Valu, Geoana - la Pestera

ro

09 Dec, 2009 00:45 2543 Marime text
harta_victoria_pdl.jpg Finala prezidenţială a reconfirmat că locuitorii de la malul mării sunt consecvenţi

La malul mării, turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică a adus candidatului susţinut de PD-L, Traian Băsescu, o victorie netă în faţa contracandidatului PSD, Mircea Geoană.

Fief-uri PNL sau PSD din judeţul nostru n-au acceptat să susţină realizarea măreţului vis al coaliţiei făcute între cele două scrutine şi să-l trimită la Cotroceni pe Mircea Geoană. Cel ce ţopăia ca un copil de grădiniţă, preşedintele exit-poll-ului, nu a convins electoratul constănţean să-i acorde mandatul de şef al statului. La nivelul judeţului s-au prezentat la urne 385.795 (61,14%) cetăţeni cu drept de vot şi au decis categoric: 204.433 (53,63%) -Traian Băsescu şi 176.747 (46,36%) - Mircea Dan Geoană. Centralizarea datelor s-a finalizat iar procesul verbal ce atestă rezultatele de la nivelul judeţului nostru a ajuns la Biroul Electoral Central. O analiză pe localităţi a modului în care au votat constănţenii a scos la iveală că sarcinile de partid nu sunt mereu respectate ad-literam, că aparenţele înşeală, iar în cabina de vot fiecare e suveran.

Geoană, perdant clar în urban

Din cele 12 municipii şi oraşe din judeţ, candidatul cu multiplă susţinere politică, cel puţin la nivel declarativ şi dacă am lua în calcul documentele semnate între cele două tururi de scrutin, a reuşit să iasă pe prima poziţie doar într-un municipiu şi un oraş.

În primele două municipii ale judeţului, ca suprafaţă şi număr de votanţi, Constanţa şi Mangalia, ambele conduse de primari PSD, Băsescu a ieşit învingător. Dacă la Constanţa diferenţa a fost de circa 7%, la Mangalia, Geoană a suferit o înfrângere zdrobitoare, fiind clasat pe locul II la o diferenţă de circa 28 de procente. În schimb, Medgidia liberală a dat câştig de cauză candidatului PSD poziţionându-l pe locul I cu doar 4,5% diferenţă.

Din cele nouă oraşe existente la nivelul judeţului, doar la Negru Vodă electoratul a votat pro Geoană. Oraşe precum Cernavodă, Eforie, Năvodari şi Băneasa, toate cu edili social-democraţi, au spus un „Nu" categoric candidatului PSD, decalajul procentual dintre cei doi aspiranţi la preşedinţie fiind elocvent. Scorurile cele mai mari înregistrate de Traian Băsescu au fost la Murfatlar (61,61%), Ovidiu (61,14%) şi la Techirghiol (60,63%), chiar dacă şeful administraţiei locale este liberal.

Electoratul PNL l-a votat pe Băsescu

Peste jumătate din comunele constănţene au votat pentru un preşedinte PSD. Din cele 58 de comune, Geoană s-a clasat pe primul loc în 34, în timp ce Traian Băsescu a câştigat detaşat în 24. De remarcat este, însă, că victoria candidatului susţinut de democrat-liberali a reuşit să cucerească în localităţile mari şi cu un procent mare, ceea ce înseamnă, implicit, şi voturi mai multe acumulate.

De asemenea, electoratul PNL a dovedit că nu poate fi dirijat de la Centru, Traian Băsescu fiind votat masiv în localităţi cu primari PNL precum: Corbu (57,43%), Limanu (69,96%), Mihai Viteazu (70,40%), Oltina (53,19%) şi Săcele (61,24%).

Roşul a pălit în faţa portocaliului

Printre victoriile înregistrate de Traian Băsescu în mediul rural, s-au aflat şi unele obţinute chiar la PSD „acasă". Agigea (62,07%), Ciobanu (54,47%), Lumina (52,44%), Mihail Kogălniceanu (61,04%), Pecineaga (56,26%) şi Tuzla (61,96%) sunt comune conduse de primari PSD, unii la al doilea mandat, alţii ajunşi pe funcţii pentru că erau „garantaţi" de echipa Mazăre - Constantinescu, în care electoratul i-a încredinţat lui Băsescu şi cel de-al doilea mandat de şef al statului. O surpriză a reprezentat-o Cumpăna, unde 51,26% au aplicat ştampila „Votat" tot pe candidatul susţinut de PD-L, deşi administraţia locală este social-democrată de ani buni.

Mitroi şi-a respectat promisiunea

Cu excepţia comunei Ion Corvin, unde Geoană s-a clasat pe primul loc, toate celelalte primării conduse de primari democrat - liberali nu doar că n-au „permis" victoria adversarului pesedist, dar au obţinut şi rezultate foarte bune. Astfel, Traian Băsescu a fost primul în opţiunile locuitorilor din: 23 August (69,87%), Albeşti (69,88%), Castelu (60,31%), Costineşti (63,24%), Ghindăreşti (61,24%), Horia (51,26%), Nicolae Bălcescu (52,47%), Poarta Albă (62,28) şi Rasova (59,55%).

Însă, cea mai răsunătoare victorie a lui Traian Băsescu a fost la Valu lui Traian. După cum a promis, la scurt timp după primul scrutin al prezidenţialelor, primarul Florin Mitroi a reuşit să scoată la vot 69,8% din concetăţenii săi, iar candidatul susţinut de PD-L a obţinut 71,89% dintre voturile acestora, acest rezultat fiind unul dintre cele mai bune din ţară. Şi pentru a înţelege adevărata valoare a acestui procent trecut în palmaresul candidatului Traian Băsescu, trebuie menţionat că el reprezintă votul a 4.815 de persoane. Unii ar putea spune că un record a obţinut Mircea Geoană la Peştera, unde 74,81% dintre alegători l-au votat, însă acest procent înseamnă, în realitate, atragerea a doar 1.135 voturi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Un alegator al lui Ninel Potarca 10 Dec, 2009 15:33 Io am votat cu Geoana dar sunt prost si nu mai stiu pe ce am pus stampila sa vina curtea costitutionala sa imi dea votul ca sa mai pun o data stampila ca sa iasa Geoana. De ce se nu iasa daca se dau bani ca sa avem si noi si el ca ii plac banii?
  • psd-ist 09 Dec, 2009 17:30 La Medgidia diferente intre PSD si PDL a fost de 11,6 in favoarea PSD.Ori aritmetica este grea ori este rea intentie in a aprecia corct niste rezultate.Nu mai dezinformati pentru ca raul facut se poate intoare impotriva voastra la un moment dat.
  • tuzla 09 Dec, 2009 10:10 gata micule la puscarie cu tine
  • BRAVO TUZLA 09 Dec, 2009 00:19 Micu ala nu mai merita nici macar portar in comuna dar primar. Cand ii vad fataul lui Parvu imi vine rau