Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Razmerita electorala la Tuzla

ro

19 Jun, 2008 00:00 1394 Marime text
1213800004.jpg

Social-democratii sunt acuzati de localnici ca au mituit o parte dintre votanti

Turul doi al alegerilor locale derulate la Tuzla s-a disputat intre actualul viceprimar al comunei, liberalul Marian Saracila, si candidatul PSD Florin Constantin Micu. Cu toate ca in prima confruntare electorala Saracila obtinuse 1334 dintre sufragiile alegatorilor, iar Micu doar 717, scrutinul din data de 15 iunie avea sa aduca o surpriza de proportii. Brusc, vointa cetatenilor cu drept de vot s-a schimbat, iar Constantin Micu (PSD) avea sa fie declarat invingator. Scorul a fost de 1667 voturi pentru social-democrat si 1605 pentru viceprimarul liberal. Insa, "schimbarea" votantilor pare sa aiba o "motivatie", iar reactiile in comuna nu au intarziat sa apara. Ieri, in jurul pranzului, circa 50 de persoane au venit in fata primariei pentru a-si manifesta nemultumirea si sustin ca, in timpul scrutinului "s-au facut nereguli". Marian Saracila a declarat ca multi dintre ei au venit si acasa la el "pentru ca nu le vine sa creada ce s-a intamplat" . "Alegerile au fost fraudate. PSD a furat voturi. S-au dat bani. Membri din PSD mi-au propus sa iau un milion ca sa votez cu ei. Ca mine sunt mai multe persoane", ne-a declarat Stefan Roman, unul dintre protestatari. Oamenii considera ca rezultatul alegerilor de duminica "este incorect" si "s-au facut mismasuri". Mai mult, localnicii sunt revoltati pentru ca, zic ei, "au aparut mai multe voturi decat semnaturi". "Noi mergem pe cale legala si nu acceptam asa ceva. Cei competenti sa hotarasca. Si diseara (n.r. ieri la ora 19.00) si duminica vom manifesta pana se face dreptate", ne-a spus, revoltat, Roman.

Opt ani nu s-a facut nimic!

Lumea e dezamagita de "guvernarea locala PSD". Un alt localnic aflat in fata Primariei Tuzla spunea ca, duminica, unii alegatori "luati din carciumi si platiti, au fost dusi cu masini personale la sectia de votare". Practic, pentru el asta ar fi unica explicatie a rasturnarii de situatie produsa intr-un timp atat de scurt. "Daca lumea ar fi avut incredere in ei, PSD-ul ar fi luat din primul tur. Dar nu avem incredere. Opt ani nu s-a facut nimic. Nu se poate asa ceva. Si daca ai ajuns sa cumperi voturi inseamna ca n-ai de gand sa faci nimic in continuare", ne-a spus un barbat din multimea stransa la primarie. Omul a recunoscut ca se pricepe mai putin la partide, dar era convins ca un primar al PSD nu avea cum sa mai fie dorit de localnici. Pentru el era limpede ca, atata timp cat au avut primar PSD, inclusiv pe vremea cand Consiliu Judetean Constanta era condus tot social-democrati, si nu s-a schimbat nimic in comuna, alegatorii nu aveau cum sa continue pe aceeasi linie. "Opt ani de zile n-a facut nimic. Acuma mergem in continuare ca orbii!? E incredibil. Ne-au spus ca a luat PSD-ul la Constanta si o sa faca. Pai n-a fost tot PSD la Constanta si la Tuzla, dar n-au facut nimic!? Acum ce se va intampla...vreo minune? Nu se poate. Avem si noi nevoie de multe lucruri in comuna. Cat sa mai asteptam", ne-a declarat un alt protestatar.

Pe cale legala

Dupa ce a cautat probe, candidatul PNL la Primaria Tuzla, Marian Saracila, incearca sa faca dreptate. Un tabel cu numele, codurile numerice si semnaturile a 41 de persoane care au declarat ca diverse persoane le-au oferit bani pentru a vota, in turul II, candidatul PSD a insotit contestatia depusa de Marian Saracila la Biroul Electoral Central. Candidatul PNL la functia de primar al comunei sustine ca exista persoane care au recunoscut ca au primit bani pentru a-l vota pe Micu, dar le este teama sa confirme in fata organelor de politie. Saracila a contestat legalitatea alegerilor si, pentru a-si sustine demersul a venit cu mai multe motivatii. Anexand copii dupa listele suplimentare si cele permanente, Saracila arata ca pe ambele figureaza numele a doi votanti: Elena Balota si Elena Andreea Tufa. Dupa verificarea numarului de semnaturi de pe listele permanente in trei sectii de votare a rezultat "o diferenta de 15 voturi pentru care nu exista semnaturi". "Investigatiile" facute de Saracila au scos la iveala ca "doua persoane, carora le-au fost eliberate carti de identitate dupa data de 1 iunie 2008, nu aveau domiciliu in comuna Tuzla". In contestatia formulata de Saracila in calitate de presedinte al organizatiei PNL Tuzla, se stipuleaza si faptul ca, incalcand prevederile Hotararii Biroului Electoral Central nr. 106/2008, Nicusor Constantinescu, ales presedinte al CJC pe 1 iunie, "a intrat abuziv in sectia de votare nr. 1 si a incercat sa patrunda si-n sectiile 2 si 3", prezenta liderului PSD avand ca scop sa influenteze electoratul. "Nu putea sa sara, sa ia 600 de voturi (n.r. diferenta de voturi din primul tur de scrutin) cand lumea nu-l vrea si multi nici nu-l cunosc pe Micu", ne-a declarat candidatul PNL, Marian Saracila. Neregulile au fost semnalate si probate, iar decizia finala apartine BEC-ului. In functie de hotararea BEC, la Tuzla s-ar putea relua sau nu scrutinul pentru alegerea primarului. Pana atunci, localnicii sunt decisi sa organizeze mitinguri in comuna si pe stadion in speranta ca alegerile vor fi reluate in mod corect.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii