Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petiţie la Avocatul Poporului Gigi Chiru merge mai departe pentru recuperarea prejudiciului RADET

ro

14 Jun, 2014 00:00 2831 Marime text
Sediul Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa a fost, ieri, gazda unei conferinţe de presă susţinute de Andreea Paul, prim-vicepreşedinte pe domeniul Politici economice, mediul de afaceri din cadrul Biroului Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal, şi liderul democrat-liberalilor constănţeni, senatorul Gigi Chiru. Primul care a luat cuvântul a fost preşedintele PDL Constanţa, Gigi Chiru, care a ţinut să precizeze că organizaţia pe care o conduce a depus, la începutul lunii, la Biroul Teritorial Constanţa al Avocatului Poporului, o petiţie în care solicită „analizarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii 216/2008“, lege prin care Consiliul Local Municipal Constanţa a preluat în administrare 20% din acţiunile Portului Constanţa. Parlamentarul constănţean a explicat de ce, în opinia sa, această lege e neconstituţională. El a declarat că, potrivit Constituţiei, dar şi conform  prevederilor Legii 215 a Administraţiei publice locale, „consiliile locale nu au personalitate juridică, nu au propriul patrimoniu, şi deci nu ar putea administra aceste acţiuni“. Chiru a menţionat că doar municipalitatea, adică unitatea administrativ-teritorială, ar fi putut să facă asta, reprezentată de primar. „În petiţia către Avocatul Poporului am invocat faptul că CL al municipiului Constanţa nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură de a fi titularul unui drept de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul CNAPMC Constanţa“, a declarat senatorul Gigi Chiru în contextul conferinţei de presă susţinute ieri. Potrivit liderului Organizaţiei Judeţene a PDL, în documentul înaintat Avocatului Poporului, acesta susţine că „CL al municipiului Constanţa a devenit titularul dreptului de proprietate asupra a 20% din pachetul de acţiuni al CNAPMC Constanţa încălcându-se dispoziţiile articolelor 121, 44, 16 şi 1, aliniatul 4 din Constituţie“.
De asemenea, Gigi Chiru a amintit şi problema ridicată de către democrat-liberalii constănţeni cu privire la recuperarea prejudiciului creat de directorul RADET Constanţa, Ilie Rachieru, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. PDL Constanţa a solicitat primarului Radu Mazăre şi consilierilor locali PSD „care au ignorat cererea prin care consilierii locali democrat-liberali solicitau constituirea Consiliului Local Constanţa în parte civilă în acest proces, să acopere prejudiciul creat de Rachieru din propriul buzunar“.
„Noi am atras atenţia încă din 2012 să îl schimbe pe acest manager care s-a dovedit că a abuzat de banul public şi a cauzat un prejudiciu de aproape cinci milioane de lei. Nedumerirea şi uimirea noastră este generată de aceea că municipalitatea refuză să se constituie parte civilă în recuperarea prejudiciului. Noi am discutat cu colegii consilieri municipali şi vom reveni cu propunerea de a ne constitui parte civilă. Îi atenţionez pe domnii consilieri municipali că nu ne vom opri la acest demers şi vom merge mai departe“, a mai spus senatorul PDL, Gigi Chiru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii