Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor Constantinescu se vrea vicepresedinte in PSD

ro

03 Feb, 2009 02:35 1506 Marime text

CAP_2_Nicusor_Constantinescu_12.jpgDupă ce posturile de vicepreşedinţi ai PSD au rămas vacante, trei dintre baronii locali şi-au declarat intenţia de a face parte legal din conducerea partidului: Nicuşor Constantinescu, Marian Vanghelie şi Marian Oprişan

Nicuşor Constantinescu, cel care, potrivit proiectului prezentat de actualul ministru de Interne, Liviu Dragnea (prevedea atribuţii extinse pentru consiliul judeţean), ar putea fi potenţialul premier al judeţului, într-o altă organizare administrativ-teritorială, nu se lasă mai prejos şi destăinuie că aspiră la funcţia de vicepreşedinte al PSD.

După cum apreciază jurnaliştii de la Evenimentul Zilei, modelul „de urmat" al unuia dintre cei mai importanţi baroni locali din rândurile social-democraţilor, Nicuşor Constantinescu, este nimeni altul decât colegul lui de tagmă, Liviu Dragnea. Cel care aspiră la funcţia de secretar general al PSD şi care s-a ales, în cele din urmă, cu fotoliul de ministru al Internelor, a avut de altfel susţinerea fermă a şefului de judeţ de la malul mării, însă şi a primarului Radu Mazăre. La momentul în care conducerea PSD s-a reunit în vederea desemnării unui nou candidat pentru Interne, chiar Constantinescu a ieşit la rampă, evidenţiind că organizaţia de Constanţa îl susţine pe Dragnea şi că l-a susţinut şi în luna decembrie, când vicepreşedintele PSD nu a dorit să candideze. 

CJC_Nicusor_Constantinescu_02.jpgDragnea, gândind la bunăstarea lui Nicuşor

Ajuns într-o poziţie pe care se pare că nu o dorea în mod deosebit, ministrului de Interne ar putea să i se alăture Vanghelie, Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, astfel încât reprezentarea baronilor locali în conducerea PSD să fie mult întărită. De altfel, în contextul Dragnea-Constantinescu, cel desemnat ministru de Interne chiar doreşte să întreprindă câteva acţiuni în acest sens, referitoare la extinderea atribuţiilor ce revin preşedinţilor de consilii judeţene. Se pare că Dragnea doreşte să mărească puterea acestora sub pretextul descentralizării şi al autonomiei locale. De altfel, Liviu Dragnea ar fi prezentat, în urmă cu şase luni, în faţa conducerii PSD, un proiect care prevedea atribuţii extinse pentru Consiliul Judeţean. Dorinţa de putere a pesediştilor nu se limitează doar la atât. Proiectul lui Dragnea merge până la a minimaliza puterea celor de la centru în elaborarea legilor ce vizează autorităţile locale.

Vicepreşedinte PSD = recunoaştere a influenţei

În realitate, funcţia de vicepreşedinte al PSD la care râvneşte Constantinescu nu ar reprezenta nimic mai mult decât o recunoaştere a influenţei pe care o are în PSD, dacă mai era nevoie de acest detaliu, mai ales că, în ultima perioadă, deciziile din partid nu se mai iau decât după consultarea sa şi a celorlalţi colegi-baroni din PSD.
În fond, puterea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa a fost evidenţiată încă de la negocierile din decembrie, în vederea formării noii coaliţii. Şi Constantinescu, dar şi ceilalţi doi baroni locali au fost nelipsiţi de pe baricadele negocierilor, insistenţi în susţinerea punctului lor de vedere. Aceiaşi şefi de judeţ i-ar fi solicitat preşedintelui Mircea Geoană chiar ca alegerea vicepreşedinţilor să se facă în cadrul unui Consiliu Naţional, nicidecum a unui congres. Motivaţia unei asemenea solicitări ar consta în faptul că, astfel, voturile ar fi mult mai uşor negociate. Însă, potrivit declaraţiilor lui Geoană, aceasta presupune modificarea statutului partidului, lucru care de altfel nu a fost negat că ar putea fi pus în aplicare. Până la acest moment nu se ştie o dată exactă la care a putea avea loc acest consiliu care ar putea reglementa statutul baronilor locali. Se vehiculează, însă, că în cursul lunii februarie urmează să aibă loc o reuniune a Consiliului Naţional, urmând ca, la nivelul filialelor, să aibă loc alegeri interne.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii