Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investitie de 150 milioane de dolari (II)

ro

16 Jan, 2003 00:00 889 Marime text

Anul acesta vor fi repuse in folosinta 160.000 de hectare

Sucursala Constanta a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare administreaza o suprafata amenajata pentru irigatii de 442,591 ha, avand cea mai mare suprafata din judetele tarii (14%), atat ca cifra absoluta, cat si ca pondere din suprafata agricola a judetului - peste 80%. Primele amenajari de irigatii in sisteme mari in judetul Constanta au intrat in functiune in anul 1968, iar dupa anul 1980 pe perimetrele existente s-au executat lucrari de extindere si modernizari care au inclus si suprafete mai putin pretabile la irigat, cum ar fi: terenuri accidentate, soluri subtiri sau scheletice etc. O caracteristica importanta a amenajarilor de irigatii in judetul nostru o reprezinta aductiunile foarte lungi, realizate, in general, pe curba de nivel, cu canale de pamant construite pe loessuri cu pierderi mari de apa prin infiltratii, ca si diferentele mari de nivel intre sursa - Dunare - Canalul Dunare-Marea Neagra - si terenurile irigate. In urma analizei eficientei amenajarilor de irigatii rezulta o suprafata de aproximativ 218.000 hectare pretabile la irigat, amplasate pe cele mai fertile soluri din judet. Repunerea in functiune a amenajarilor de irigatii trebuie sa tina cont de solicitarea noilor proprietari de teren si mai ales de existenta echipamentului de udare din dotarea producatorilor agricoli.

Suprafata irigata a scazut foarte mult in perioada 1999-2000

In anul 1989 erau irigate 330.000 hectare, pentru ca zece ani mai tarziu, respectiv anul 1999, sa se irige doar 17.216 hectare, in timp ce in anul 2002, dinamica irigarii atinsese peste 81.000 de hectare. Dupa cum se poate observa, suprafata irigata a scazut foarte mult in perioada 1989-2000, un reviriment inregistrandu-se incepand cu anul 2001, printre cauze evidentiindu-se: scaderea cererii de apa din partea beneficiarilor, in general datorita slabei puteri economice, dar si organizatorice a acestora, lipsa echipamentelor mobile de udare, trecerea in conservare a amenajarilor de pe suprafetele nesolicitate la irigatii, reducerea fondurilor alocate pentru intretinerea si repararea amenajarilor, proliferarea fenomenului infractional in ceea ce priveste furturile de materiale feroase si neferoase, atat din amenajarile SNIF, cat si din instalatiile Electrica, precum si din pricina modificarii structurii culturilor irigate in ultimii ani, in sensul descresterii ponderii culturilor cerealiere in total culturi irigate etc. Potrivit Programului de guvernare pe perioada 2001-2004, aflat in derulare, se prevad cateva aspecte foarte clare in domeniul imbunatatirilor funciare, cum ar fi: cresterea suprafetelor repuse in functiune, introducerea tarifului unic pe tara la apa livrata, achizitionarea de echipamente de udare, atat prin subventionarea partiala, cat si prin inchirierea acestora, infiintarea Asociatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, precum si alocarea de fonduri pentru reabilitarea sistemelor de irigatii.

Inventarierea amenajarilor de irigatii

"Pana in prezent, la nivelul judetului s-a reusit inventarierea amenajarilor de irigatii de catre colective ale SNIF, reprezentanti ai Prefecturii si din sisteme de irigatii, functie de solicitarile beneficiarilor si de criteriile de eficienta; s-a intocmit graficul de repunere in functiune pana in anul 2004 si in perspectiva pana in anul 2006 a aproximativ 400.000 hectare in judet, cu sprijinul Guvernului. Acest program insumeaza o suprafata de 160.553 hectare pentru anul 2003 si 218.000 hectare pentru anul 2004", a precizat directorul SNIF Constanta, Gheorghe Iordache. Inca din anul 2001 s-a introdus tariful pe tara al apei livrate, diferentierea facandu-se doar intre asociatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii - care au tarife proprii si ceilalti producatori agricoli care preiau apa de SNIF SA. In ceea ce priveste echipamentul mobil de udare, in afara procurarii lui de catre fiecare exploatatie agricola, MAAP a asigurat subventionarea in anul 2001 cu 55% din cost, prin Ordinul 97/2000, si cu 70% in anul 2002 prin Ordinul 117/2001 al Ministerului Agriculturii - alocand in acest sens 1.200 miliarde de lei. De mentionat ca, in anul 2001, producatorii agricoli din judetul nostru nu au achizitionat echipament de udare subventionat, iar in anul 2002 s-au contractat doar 344 echipamente de agest gen. Se pot gasi totusi si solutii pentru circa 10-20% din suprafata descoperita care s-ar putea iriga prin: mutarea echipamentului de udare existent in cadrul solelor aceluiasi beneficiar, pentru culturi cu perioade diferite de udare; inchirierea echipamentelor de udare de catre detinatorii din afara perimetrelor repuse in functiune conform programului; aplicarea unor irigatii pe brazde sau fasii prin inundare, acolo unde panta terenului o permite. Solutia principala de rezolvare ramane procurarea echipamentelor de udare de catre producatorii agricoli organizati in exploatatii agricole sau AUAI. Referitor la asocierea producatorilor agricoli pe ploturi si trupuri distincte pentru o folosire eficienta a amenajarilor existente, conform O.U. 147/2000, in cadrul judetului sunt in diferite stadii de infiintare un numar de 30 AUAI, cuprinzand o suprafata de 88.239 hectare, dintre care adeziuni depuse pe 58.000 hectare si cu preluare definitiva a patrimoniului, prin ordin al ministrului, pe 21.589 hectare, procesul de constientizare, informare si sprijin in intocmirea documentatiilor continuand in ritm sustinut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii