Dezvoltarea satelor se face doar scriptic
Dezvoltarea satelor se face doar scriptic

Peste 32 de proiecte vitale pentru dezvoltarea comunelor şi satelor
constănţene depuse pe Măsura 322 aşteaptă verdictul # Interpelarea senatorului
PSD Nicolae Moga pe această temă n-a lămurit problema
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - Măsura 322, privind renovarea şi dezvoltarea satelor, a reprezentat pentru majoritatea primarilor din mediul rural o speranţă. Însă, în timp, această speranţă s-a dovedit a fi deşartă.
În perioada 15 iunie - 31 iulie anul curent, a avut loc cea de-a cincea sesiune de depunere de proiecte la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. S-au depus mii de proiecte pe această măsură, din care doar două unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa au reuşit să se „impună" - Topraisar şi Cuza Vodă. Proiectele depuse de cele două primării vor permite ca, pe bani europeni, comunităţile respective să beneficieze de reţele de alimentare cu apă. Reprezentanţii administraţiei din Pecineaga au depus spre finanţare un proiect evaluat la 2,5 milioane de euro. Dacă va fi acceptat, localnicii din comună ar putea avea, în câţiva ani, reţea de canalizare cu staţie de epurare şi chiar mai multe străzi asfaltate.
Evaluări după ureche!?
Numai că aceste cazuri fericite se pot număra pe degete. Aşa cum declara şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România - filiala Constanţa, primarul localităţii Cumpăna, Mariana Gâju, deşi colegii săi din judeţ au depus zeci de proiecte pe Măsura 322 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, cele admise se pot număra pe degetele de la o mână. „Până la ora actuală, doar două proiecte au fost admise pe această măsură. Totodată, sesiunea iunie -iulie a fost ultima oportunitate pentru primarii din mediul rural de a depune proiecte care vor avea finanţare din fondurile europene alocate pe Măsura 322", a menţionat Gâju. Însă, preşedintele ACoR Constanţa a ţinut să sublinieze că grila de evaluare a proiectelor a tot fost modificată, ceea ce a derutat edilii şi a creat şi probleme. „În sesiunea din 2008 au fost acceptate şi proiecte ce însumaseră doar 45 de puncte. Anul acesta, în prima sesiune, proiecte ce au obţinut 75 de puncte n-au fost admise... Altele au trecut, dar în urma unor presiuni mari. În ultima sesiune, primăriile din mediul rural din judeţul Constanţa au depus circa 32 de proiecte. Probabil, într-o lună şi jumătate vom afla câte dintre ele au fost acceptate spre finanţare", a afirmat Mariana Gâju.
Demers parlamentar
La finele lunii iunie, senatorul Nicolae Moga aducea în atenţia ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, o serie de aspecte legate de Măsura 322. Într-o interpelare, parlamentarul social-democrat sublinia că primarii cheltuiesc sume importante pentru realizarea studiilor de fezabilitate, iar proiectele depuse le sunt respinse, de cele mai multe ori, pentru că nu îndeplinesc gradul de sărăcie necesar. Moga i-a sugerat ministrului Sârbu să se stopeze, deocamdată, sesiunile de depunere cu termen a proiectelor şi să se introducă un sistem de cerere deschisă. De asemenea, senatorul PSD a cerut să scadă cota punctajului maxim de la 80 la 75 sau poate la 70 de puncte, „pentru a se mai acorda o şansă reală tuturor celor înscrişi în cursă".
Răspuns ministerial
Incredibil, dar adevărat. Recent, răspunsul dat de ministerul interpelat nu a rezolvat niciuna dintre solicitările senatorului PSD de Constanţa. Frazele puse pe hârtie sub semnătura ministrului Sârbu dovedeau birocraţia ce domneşte încă şi confirmau că „sunt selectate pentru finanţare toate proiectele a căror valoare publică se încadrează în alocarea stabilită a sesiunii", punctajul fiind „aleatoriu". Referitor la propunerea de a opri sesiunile de depunere cu termen a proiectelor şi de a introduce un sistem de cerere deschisă, ministrul Agriculturii l-a asigurat pe Moga că „va fi înaintată factorilor de decizie, în vederea analizării oportunităţii ei".
Altfel spus, totul a rămas în coadă de peşte, iar primarii din mediul rural n-au decât să piardă bani pe fel de fel de studii, proiectele depuse de ei neştiindu-se dacă vor avea şansa de a fi acceptate spre finanţare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp