Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:55 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Stelian Cristian Ion despre proiectul lui Nicolicea privind referendumul Încalcă și Constituția și Ghidul Comisiei de la Veneția

ro

22 Mar, 2017 22:19 994 Marime text
USR va cere în Comisia Juridică a Camerei Deputaților solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția pe proiectul lui Eugen Nicolicea, de modificare a legii referendumului, a declarat deputatul USR Stelian Cristian Ion, miercuri, în conferința de presă săptămânală a USR.
 
Acesta a acuzat PSD că încearcă să mimeze dezbaterea publică, în condițiile în care Eugen Nicolicea a încercat să ascundă că există un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, iar dezbaterea de miercuri a fost convocată în nume personal, nu de către comisia juridică și sub pretextul unei discuții generale.
 

"PSD a scos proiectul de abia atunci când i-am solicitat noi. În Comisia Juridică nu am discutat despre această dezbatere, despre care am aflat foarte târziu, iar noi am fost chemați nu ca membrii ai comisiei, ci ca  invitați", a spus Stelian Cristian Ion.

 
Deputatul USR a atras atenția că proiectul lui Nicolicea încalcă și Constituția și Ghidul de bune practici privind referendumul al Comisiei de la Veneția. În opinia lui, scopul acestuia este limitarea dreptului președintelui de a convoca referendumuri și încalcă articolul 90 din Constituție. Articolul 90 prevede că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.
 
De asemenea, introducerea posibilității organizării mai multor referendumuri simultan încalcă recomandarea Comisiei de la Veneția ca acestea să fie separate, întrucât un referendum poate influența rezultatul altuia, a arătat Stelian Cristian Ion.
 
Întrebat dacă USR va contesta proiectul lui Eugen Nicolicea la Curtea Constituțională, în cazul în care acesta va fi adoptat, Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat:

“Vă spun cu certitudine că USR va folosi toate instrumentele legale disponibile pentru a opri o astfel de direcție pe care majoritatea vedem că o impune. Știți că și ordonanța 13, celebrul cal mort, și despre aceasta s-a spus că e rezultatul unor consultări anterioare, vedem că și în această dimineață s-a încercat o consultare similare, un simulacru de întâlniri, au fost doar 3 persoane care nu au spus nimic din societatea civilă și în rest colegi de-ai mei deputați. Adică n-a fost în nici un fel o consultare, desi în documente va fi bifat "a avut loc consultare publică". Vom fi foarte activi și vocali pe acest subiect pentru că este o temă majoră, referendumul este un instrument prin care toți cetățenii au șansa să își exprime punctul de vedere.”

Sursa foto: ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?

Comentarii