Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiile uninominale, fiecare cu oferta lui

ro

02 Jul, 2008 00:00 830 Marime text
1214942900.jpg

Cu bune si rele, alegerile locale au trecut, iar partidele politice se mobilizeaza pentru scrutinul parlamentar din toamna

Pe langa identificarea candidatilor care sa le asigure castigarea a cat mai multe mandate, formatiunile politice ar trebui sa acorde mai multa atentie delimitarii colegiilor uninominale. Spre exemplu, in judetul Suceava, prefectul a decis convocarea reprezentantilor partidelor politice pentru a se consulta in perspectiva intocmirii unui proiect de decupare a colegiilor pentru alegerile parlamentare. Aici, prefectul Danut Culetu a confirmat ca, deocamdata, nu s-a pus problema programarii unei asemenea intalniri. "Asteptam sa vedem ce stabileste Bucurestiul si, apoi, nu este exclus sa aiba loc o consultare", a adaugat reprezentantul Guvernului in teritoriu. Probabil, asperitatile existente intre politicienii de la mal de mare i-au facut sa nu ia in calcul posibilitatea unei consultari pe aceasta tema, desi ar fi evitat eventuale contestari ulterioare. "Nu ne-a convocat nimeni ca sa discutam despre delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare in Camera Deputatilor si Senat din circumscriptia nr.14", a declarat secretarul executiv al organizatiei judetene PSD Constanta, Cristinel Dragomir. Liderul social-democrat a recunoscut ca PSD Constanta a facut o propunere de colegii, pe care a trimis-o la centru, iar reprezentantul partidului din Comisia parlamentara o va sustine. In viziunea social-democratilor tomitani, municipiul Constanta ar urma sa aiba patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua pentru Senat, iar partea de nord si cea de sud a judetului, cate trei colegii pentru desemnarea deputatilor si unul pentru alegerea senatorilor.

Consultarea ar fi fost binevenita

"Pentru a veni in sprijinul Comisiei parlamentare, s-au trimis propuneri din partea partidelor, dupa consultarea filialelor din teritoriu", a afirmat presedintele interimar al organizatiei judetene PD-L Constanta. De asemenea, liderul democrat-liberal este de parere ca "sunt criterii legale greu de respectat", dar se asteapta decizia celor mandatati cu delimitarea colegiilor uninominale. In opinia presedintelui PNL Constanta, deputatul Gheorghe Dragomir, o intalnire a reprezentantilor partidelor ar fi fost binevenita. "Ar fi normala o consultare cu toate formatiunile politice, astfel incat sa nu apara contestatii. Greu s-ar putea intampla, dar ar fi binevenita", a adaugat liderul liberal. Dragomir apreciaza ca toate partidele vor trimite propriile propuneri la centru. In contextul prezentat, politicienii de la mal de mare par sa transfere sarcina delimitarii colegiilor uninominale exclusiv celor din Capitala, desi decizia acestora ar putea sa-i nemultumeasca.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii