Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:38 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Căpitanul echipei Axiopolis Cernavodă Gheorghe Andrescu, escală spirituală la Muntele Athos, cu bricul „Mircea“ (galerie foto)

ro

05 Apr, 2017 00:00 9899 Marime text
Actualul căpitan al echipei de fotbal Axiopolis Cernavodă, din Liga a 3-a, Gheorghe Andrescu, a făcut parte, acum patru ani, din echipajul Navei-Şcoală „Mircea cel Bătrân“ care, în timpul marşului din Marea Egee, a făcut o escală la Sfântul Munte. 
 
În afara gazonului, Gheorghe Andrescu (27 de ani) activează în armată, fiind maistru militar în direcţia hidrografică, la secţia meteorologie. În 2013, între 19 iulie şi 3 august, bricul „Mircea“ a efectuat marşul anual de instrucţie pe traseul Constanţa - Istanbul - Sfântul Munte - Tesalonic şi retur. Din echipaj au făcut parte cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi ai Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ioan Murgescu“, între aceştia din urmă aflându-se şi Gheorghe Andrescu.
 
Cu această ocazie, echipajul NS „Mircea“ a efectuat prima vizită la schitul românesc Prodom după 90 de ani. La bordul navei a călătorit atunci şi o delegaţie din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, condusă de ÎPS Teofan, iar la Muntele Athos a fost dusă, pentru sfinţire, copia icoanei Prodromiţa. La bord, alături de cadeţii români, s-au instruit şi câte doi cadeţi de la academiile navale din Turcia, Polonia şi Bulgaria.

Fundaşul care aduce pericol în careul advers

Gheorghe Andrescu a decis să se dedice carierei militare în urma unei accidentări serioase pe care a suferit-o pe când activa la echipa din Medgidia. Astfel că a trebuit să aleagă un alt drum în viaţă. A urmat şcoala militară de maiştri, iar apoi fotbal a mai făcut în limita timpului disponibil, la nivel mai mic. La Axiopolis Cernavodă se află de doi ani şi jumătate şi a ajuns căpitanul formaţiei care evoluează în Liga a 3-a. Deşi joacă fundaş central, Gheorghe Andrescu este unul dintre marcatorii echipei, fiind foarte periculos în careul advers, la fazele fixe.

A început fotbalul la FC Farul 

Născut la Medgidia, iar apoi stabilit la Nisipari, căpitanul lui Axiopolis a început fotbalul (la vârsta de 14 ani) la FC Farul, cu antrenorul Lucian Marinof. Nu a stat însă foarte mult în curtea Farului, plecând la formaţia din Medgidia. La echipa de seniori a lui CSM a fost promovat de tânăr şi a jucat mai mulţi ani la Liga a 3-a, remarcându-se ca fundaş stânga sau ca mijlocaş stânga. A intrat şi în vizorul divizionarei secunde (pe atunci) Delta Tulcea, însă ascensiunea competiţională i-a fost oprită de o accidentare, care l-a tras mult în jos.

A stat un an în afara gazonului

„Am avut ghinion, suferind o ruptură la muşchii abdominali tocmai când trebuia să plec la Delta Tulcea, care era atunci în Liga a 2-a. Acolo s-a cam rupt fotbalul pentru mine. Am stat foarte mult în afara gazonului, un an, pentru că, la două luni de la accidentare, m-am băgat la o mişcare şi problema a recidivat. De atunci a pornit şi cariera mea militară. A trebuit să mă orientez către un alt domeniu“, spune Gheorghe Andrescu, cel care, după aceea, nu a renunţat însă de tot la sportul-rege. 

Câştigător al Cupei României 

„După ce am intrat la şcoala militară, nu am mai putut să mă ţin de fotbal ca până atunci. Am mai jucat la Peştera, apoi jumătate de sezon la Rasova, cu care am cucerit etapa pe judeţ a Cupei României, iar de doi ani şi jumătate sunt la Axiopolis Cernavodă“, spune Gheorghe Andrescu. Acesta a fost folosit stoper pentru prima dată la Cernavodă şi are opt goluri la Liga a 3-a, multe marcate cu capul, în ciuda unei înălţimi de 1,74 m.

„Adrenalina te face să treci peste absolut orice“ 

Amator de senzaţii tari, fotbalistul nu a ratat prilejul de a zbura cu parapanta, în timpul unei vacanţe la Braşov. Gheorghe s-a aflat atunci pentru prima dată în această ipostază, dar nu a ezitat să încerce, alături de un instructor, „beţia“ înălţimilor. „E destul de OK, adrenalina te face să treci peste absolut orice. E super când ajungi în aer. Uiţi de tot. Am urcat la 2.000 de metri. Senzaţiile au fost deosebite. Pleci de la aproximativ 800 de metri altitudine şi urci“, a povestit jucătorul.

Cadou de nuntă inedit

Gheorghe Andrescu s-a căsătorit anul trecut, în luna iunie, cu aleasa inimii sale, Cătălina, iar după nuntă tânărul cuplu s-a mutat la Constanţa. Fericitul eveniment a coincis cu manşa secundă a barajului de promovare în Liga a 3-a, dintre Axiopolis Cernavodă şi campioana judeţului Călăraşi, Venus Independenţa, astfel că stoperul nu a putut juca, după ce, în tur, evoluase. După 3-4 în primul meci, Axiopolis a câştigat la Cernavodă cu 3-0 şi a acces în Liga a 3-a, promovarea fiind cadoul de nuntă al echipei pentru căpitanul ei, Gheorghe Andrescu. 

Naşul e şi el fotbalist 

La o săptămână după ce au devenit soţ şi soţie, Gheorghe şi Cătălina au îmbrăcat din nou hainele de nuntă, pentru o sesiune foto specială, la Constanţa. Din recuzita jucătorului nu a lipsit o minge de fotbal! „N-am putut rezista nici atunci“, râde căpitanul lui Axiopolis Cernavodă. Şi pe Facebook a fost un dialog hazliu. „Nici la nuntă nu renunţi la minge?“, a fost întrebat jucătorul. „Am încercat, dar fără succes“, a răspuns acesta. Naşul de cununie al lui Gheorghe Andrescu este şi el fotbalist, Marcel Hospode, de la Speranţa Nisipari, un prieten vechi, din copilărie.

Sursa foto: Facebook (Gheorghe Andrescu)

Ti-a placut articolul?

Comentarii