Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănţean a fost condamnat pentru că s-a urcat la volan după ce a băut. A produs un accident

ro

26 Apr, 2019 00:00 1559 Marime text
Judecătoria Constanţa s-a pronunţat în dosarul în care un constănţean era trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prevăzută de art. 336 alin. (1) din Cod Penal. Instanţa l-a condamnat la un an şi două luni de închisoare cu suspendare. De altfel, bărbatul a declarat că voia doar să mute maşina după ce a consumat câteva pahare de alcool la un prieten acasă.
 
La data de 12.06.2018, în jurul orei 20:20, lucrătorii de poliţie din cadrul Biroului  Rutier Constanţa - Poliţia mun. Constanţa, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au fost sesizaţi prin dispecerat despre faptul că pe şoseaua Mangaliei, în zona şcolii generale nr. 15, a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale.
 
Agenţii de poliţie rutieră ajunşi la faţa locului au constatat că autoturismul marca Skoda Superb, la volanul căruia s-a aflat inculpatul M.C.C., a acroşat din spate autoturismul marca Audi A4. Agenţii de poliţie i-au solicitat conducătorului auto M.C.C să se supună testării cu aparatul etilotest, iar în urma testării cu aparatul marca Drager a rezultat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ca urmare, inculpatul a fost condus la Spitalul Judeţean Constanţa, unde i-au fost prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, iar potrivit buletinului de analiză toxicologică emis de SJML Constanţa s-a stabilit că inculpatul a avut la orele 20.55 o alcoolemie de 1,75 g/l alcool pur în sânge, la singura probă recoltată.
 
Cu ocazia audierii în timpul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei şi a declarat că la data de 12.06.2018, în intervalul orar 16.00-18.00, a consumat 600 ml de bere şi 100 ml de coniac la un prieten care locuieşte pe şoseaua Mangaliei, iar în jurul orei 20.00 inculpatul a plecat de la prietenul său şi, după cum a declarat, întrucât avea autoturismul parcat pe trotuarul străzii, nu a dorit decât să îl mute, motiv pentru care s-a urcat la volan, iar după ce a condus aproximativ 200 m, la trecerea de pietoni din dreptul şcolii generale nr. 15, a acroşat în partea din spate autoturismul din faţa sa, care oprise la trecerea de pietoni.
 
Ca urmare, Judecătoria Constanţa l-a condamnat pe pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev.de art.336 alin.(1)/Cod penal cu aplic.art.396 alin.(10)/Cod proc.penală la pedeapsa de un an şi două luni de închisoare.
 
În baza art.66 alin.(1) lit.i/Cod penal rap.la art.68 alin.(1) lit.b/Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară dreptul de a conduce vehicule cu propulsie mecanică pe o durată de doi ani. În baza art.65 alin.(1)/Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art.66 alin.1 lit.i/Cod penal pe durata prevăzută de art.65 alin.(3)/Cod penal.
 
În baza art.91/Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.92 alin.(1)/Cod penal stabileşte un termen de supraveghere de 2 (doi) ani. În baza art.93 alin.(1)/Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 
În baza art. 93 alin.(2) lit.b/Cod penal, obligă inculpatul să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Potrivit art. 93 alin.(3)/Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul prestează o muncă neremunerată în folosul comunităţii la una din următoarele unităţi: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa sau Direcţia de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, pe o perioadă de 60 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
 
În baza art.272 raportat la art.274 alin.(1)/Cod proc.penală, obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 1.400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare (1.000 de lei din faza de urmărire penală şi 400 de lei din faza de judecată).
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii