Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:22 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stere Sponte, fostul şef de la Cadastru, şi Tudorel Calapod, fostul edil din Năvodari, condamnaţi cu executare

ro

16 Sep, 2016 14:59 7948 Marime text
Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, s-a pronunţat azi în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Tudorel Calapod, fostul primar al oraşului Năvodari, Stere Sponte, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, Violeta Gulelis, evaluator autorizat şi Marian Surdu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari.
 
Iată pedepsele primite de inculpaţii mai sus precizaţi:   
 
Calapod Tudorel (aflat în executarea unei alte pedepse) - patru ani de închisoare. Dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.
 
Stere Sponte (fostul şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară)-  patru ani de închisoare. Dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.
 
Surdu Marian - patru ani de închisoare. Dispune executarea pedepsei în regim de detenţie.
 
Gulelis Violeta - trei ani de pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 lit. a, b Cod penal privind interzicerea drepturilor pe o durată de 3 ( trei) ani. Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 (trei) ani.

Instanţa a admis acţiunea civilă şi i-a obligat pe inculpaţii Calapod Tudorel ,Surdu Marian în solidar la suma echivalentă a 11.302,09 euro iar pe inculpatul Surdu Marian şi la suma de 6.674,91 euro cu titlul de daune civile către partea civilă Consiliul Local Năvodari.

„Obligă pe inculpaţii Calapod Tudorel , Sponte Stere , Gulelis Violeta în solidar la suma echivalentă a 52.627,95 euro iar pe inculpaţii Sponte Stere , Gulelis Violeta în solidar şi la plata diferenţei de 25987,05 euro cu titlul de daune civile către partea civilă Consiliul Local Năvodari. Confiscă de la inculpatul Surdu Marian echivalentul sumei de 154605,1 euro iar de la inculpaţii Sponte Stere , Gulelis Violeta echivalentul a câte 390 323,4 euro fiecare“, potrivit minutei.
 
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.


În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 12.01.2006 – 25.10.2006, inculpatului Calapod Tudorel cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi a inculpatului Surdu Marian, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 11,45 euro/m.p. fără TVA, în cadrul contractului de vânzare – cumpărare din data de 25.10.2006 a suprafeţei de 29.962,17 m.p. aparţinând domeniului privat al Oraşului Năvodari încheiat cu SC HARS SRL Constanţa (teren situat, pe malul mării, în zona Mamaia Nord – „Camping Pescăresc”), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 17,21 euro/m.p. fără TVA la data de 03.07.2006 (data întocmirii Procesului-verbal de negociere de către comisia de licitaţie pentru vânzarea terenului către SC HARS SRL). În acest fel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 5,76 euro/m.p. fără TVA şi total de 172.582,1 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC HARS SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Surdu Marian, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, la data de 29.05.2006, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 99/29.05.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 29.926,17 m.p., ajutându-l astfel, pe primarul oraşului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus.
          Vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.962,17 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Surdu Marian şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 11.302,09 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC HARS SRL Constanţa.
 
În calitate de primar al oraşului Năvodari, în perioada 10.11.2006 – 21.03.2007, inculpatul Calapod Tudorel, cu sprijinul inculpatei Gulelis Violeta, evaluator autorizat, şi al inculpatului Sponte Stere, consilier local, a stabilit, cu intenţie, o valoare diminuată faţă de valoarea reală, de doar 25 euro/m.p. fără TVA, în cadrul Contractului încheiat cu SC TERRA DEL SOL SRL, având ca obiect terenul în suprafaţă de 24.600 m.p. din acte şi 26.205 m.p. din măsurători, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari (teren situat pe malul mării), în condiţiile în care valoarea de piaţă a terenului concesionat, stabilită prin expertiza dispusă în cauză, era de 57,79 euro/m.p. fără TVA, la data de 21.03.2007 (data vânzării către SC TERRA DEL SOL SRL). Astfel, a rezultat un prejudiciu adus Consiliului Local Năvodari de 32,79 euro/m.p. fără TVA şi total de 859.261,95 euro fără TVA, în scopul obţinerii, în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanţa, a aceleiaşi sume de bani necuvenite. Inculpatul Sponte Stere, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Năvodari, a inițiat proiectul H.C.L. Năvodari nr. 277/21.12.2006 prin care s-a hotărât însuşirea raportului de evaluare a terenului în suprafaţă de 26.205 m.p. ajutându-l astfel, pe primarul oraşului Năvodari, să stabilească o valoare diminuată faţă de valoarea reală, aşa cum rezultă din cele descrise mai sus.
    Și în acest caz, vânzarea terenului suplimentar faţă de cel din măsurători, de 1.605 m.p., identificat în urma măsurătorilor cadastrale ale terenului sus-menţionat, s-a făcut, prin încălcarea atribuţiunilor de serviciu, fără a se desfăşura o procedură de licitaţie publică, din iniţiativa inculpaţilor Sponte Stere şi Calapod Tudorel, provocându-se un prejudiciu Consiliului Local Năvodari de 52.627,95 euro fără TVA, acelaşi fiind şi folosul necuvenit adus în favoarea SC TERRA DEL SOL SRL Constanţa.
 
Consiliul Local Năvodari s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 96.592 euro.

Ti-a placut articolul?

Comentarii