Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța a stabilit data la care va tranșa litigiul primarului Chițac cu polițiștii din oraș

ro

20 Feb, 2023 00:00 1769 Marime text
  • La mijloc este vorba despre un avertisment aplicat primarului de către polițiștii din Constanța, în legătură cu asigurarea pazei pentru unitățile școlare din oraș.
  • În primă instanță, judecătorii Secției Civile au admis acțiunea primarului și au anulat procesul verbal întocmit de polițiști.
  • Polițiștii însă au declarat apel, așa încât dosarul a ajuns acum la Tribunal și urmează să fie analizat de magistrații de la Contencios la data de 27 aprilie 2023.
Tribunalul Constanța – Secția Contencios administrativ și fiscal a stabilit data la care va avea loc primul termen în dosarul în care primarul Vergil Chițac a contestat o sancțiune contravențională primită de la Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 14163/212/2022, ajuns pe rolul Tribunalului după ce polițiștii au declarat apel împotriva primei decizii luate în cauză, favorabilă primarului.
 
La mijloc este vorba despre un avertisment aplicat primarului de către polițiștii din Constanța, în legătură cu asigurarea pazei pentru unitățile școlare din oraș.
 
În primă instanță, judecătorii Secției Civile au admis acțiunea primarului și au anulat procesul verbal întocmit de polițiști.
 
Polițiștii însă au declarat apel, așa încât dosarul a ajuns acum la Tribunal și urmează să fie analizat de magistrații de la Contencios la data de 27 aprilie 2023.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în hotărârea prin care primarul a câștigat procesul și care acum a fost contestată la instanța de control, judecătorii au arătat, printre altele, că „nu primarul este conducătorul unității de învățământ preuniversitare, ci directorul“.
 
Mai exact, au spus magistrații, „cu excepţia finanţării anumitor categorii de cheltuieli ale unităţilor şcolare, nu mai există nicio altă legătură instituţională între autorităţile publice locale şi şcolile din învăţământul preuniversitar, cu atât mai mult o subordonare ierarhică, aspect esenţial pentru a se putea reţine că primarul ar exercita rolul de conducător a acestor unităţi de învăţământ“.
 
„Drept urmare“, spune instanța, „în raport cu art. 97 alin (1) şi (2) lit b) din Legea 1/2011, conducătorul unităţii de învăţământ preuniversitare este directorul, iar nu primarul“.
 
Legat de acest dosar, surse apropiate cazului explicaseră pentru ZIUA de Constanța că primarul Chițac a primit avertisment de la IPJ Constanța pentru că, în calitate de ordonator principal de credite, nu ar fi asigurat fondurile necesare asigurării pazei la o serie de unități de învățământ din oraș.
 
Măsura a fost aplicată primarului în calitate de reprezentant al unității administrativ teritoriale, ordonator principal de credite, în baza Legii 333/2003 privind paza obiectivelor și a HG 299/2022 privind normele de aplicare a legii, spun aceleași surse.
 
Întrebat într-o conferință de presă, de la finele lunii august 2022, de către reporterii ZIUA de Constanța cu privire la acest dosar, primarul Vergil Chițac a făcut următoarele precizări:
 
„Am atacat pentru că respectiva școală avea bani în buget pentru a-și angaja paznic. În luna octombrie finalizăm proiectul de surpaveghere a orașului  - pilot, incluzând camere care vor transmite imagini la Școala 1. Toate unitățile școlare vor fi supravegheate, dar sigur școala poate să-și angajeze și firmă de pază“.
 
De asemenea, surse judiciare explicaseră că acest proces este unul foarte important, deoarece hotărârea definitivă a instanței urmând să influențeze activitatea ulterioară a ambelor părți din dosar, cu privire la faptele deduse judecății.
 
Acum, rămâne de văzut dacă judecătorii de la Tribunal vor menține prima decizie a Judecătoriei Constanța, favorabilă primarului.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Premieră, la Constanța, într-un caz de retrocedare! Daunele morale sunt imense
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii