Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Trebuie să fie accesibilă oricărui cetăţean“ Plata parcării prin SMS, criticată dur de judecătorii Tribunalului Constanţa

ro

06 Jan, 2020 00:00 19448 Marime text

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa vor analiza pe data de 5 februarie contestaţia Consiliului Local al Municipiului Constanţa împotriva deciziei prin intermediul căreia Tribunalul Constanţa a anulat în primă instanţă Regulamentul parcărilor din Constanţa!
 
În motivarea deciziei de anulare, magistraţii de la Tribunalul Constanţa dezbat, printre altele, şi subiectul privind plata parcării prin SMS.
 
Judecătorii arată că dispoziţiile art. 10 alin.2 lit. b) din Regulament sunt nelegale, în condiţiile în care „permit” administratorului parcărilor perceperea taxei de parcare exclusiv prin aplicaţia de taxare sau prin SMS la numărul scurt.
 
Tribunalul arată că „plata taxei de parcare trebuie să fie accesibilă oricărui cetăţean posesor al unui vehicul, prin urmare, regula ar trebui să fie plata taxei de parcare la automatele de parcare şi/sau casieriile parcărilor, iar plata prin utilizarea aplicaţiei de taxare sau prin SMS să fie o opţiune, cu atât mai mult cu cât la plata prin SMS se percepe o sumă mai mare decât la plata prin automatele de parcare“.
 
„Mai mult“, continuă judecătorii, „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.
 
„Din această perspectivă, dispoziţiile art. 10 alin.2 lit. b) din Regulament încalcă prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr.72/2002 potrivit cu care «Persoanele fizice şi/sau juridice, denumite în continuare utilizatori, au acces liber şi nediscriminatoriu, în condiţiile legii, la serviciile de administrare a domeniului public şi privat organizate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază îşi au reşedinţa sau îşi desfăşoară activitatea», precum şi ale art. 36 alin. 1 din acelaşi act normativ, care stabileşte că «Dreptul de acces şi utilizare a serviciilor de administrare a domeniului public şi privat este garantat, în condiţiile legii, tuturor utilizatorilor»“, se mai arată în motivarea Tribunalului Constanţa.
 
Instanţa a mai reţinut că persoanele care doresc să utilizeze un loc de parcare pentru care se percepe un tarif orar beneficiază de mai multe metode alternative de plată a acestui tarif orar – SMS la număr scurt, plata direct în aplicaţie, din cont bancar, cu ajutorul telefonului mobil - unul dintre acestea – respectiv plata la ghişeele SPIT din municipiu -  necesitând deplasarea persoanei pentru a achita tariful de parcare, la ghişeele SPIT, care sunt câteva la nivelul municipiului şi la distanţe apreciabile de amplasarea locurilor de parcare special amenajate, solicitându-se plata anticipată a tarifului – sau accesul la un smartphone care să permită descărcarea unei aplicaţii prin intermediul căreia se poate face plata, sau existenţa unui cont bancar din care să se efectueze plata prin SMS, procedându-se la achitarea tarifului stabilit prin mijlocul de plată cel mai adecvat propriei persoane, în contextul posibilităţii acesteia.
 
„În acest sens, este de observat că problema plăţii prin SMS, cu telefonul mobil, a fost adusă în atenţia autorităţilor locale, existând situaţii în care noua aplicaţie prin care se face parcarea a funcţionat cu mare întârziere sau neprimindu-se confirmarea plăţii, ceea ce echivalează cu neplata. Reprezentanţii firmei care administrează aplicaţia „Constanta Parking” recomandă folosirea cardului, pe motiv că SMS-urile sunt o tehnologie învechită: „Modalitatea de plată prin SMS se bazează pe o tehnologie de peste 20 de ani, relativ lentă, iar din cauza acestor limitări pot apărea întârzieri în procesarea SMS-urilor, în perioadele aglomerate” - au precizat aceştia, cu o probabilitate crescută ca în perioada sezonului estival, întârzierile în procesarea SMS-urilor să fie mai dese, ceea ce face persoana pasibilă de amendă, deşi, în realitate, tariful de parcare, s-a achitat“, conform motivării.
 
Citeşte şi:
 
„Situaţie discriminatorie, nelegală şi halucinantă“
Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat de Tribunalul Constanţa, a ajuns la instanţa finală


S-a stabilit data la care s-ar putea anula definitiv Regulamentul parcărilor din Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii