Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:55 04 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Situaţie discriminatorie, nelegală şi halucinantă“ Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat de Tribunalul Constanţa, a ajuns la instanţa finală

ro

03 Dec, 2019 00:00 9702 Marime text

Dosarul în care judecătorii de la Tribunalul Constanţa au decis în primă instanţă anularea hotărârii de Consiliu Local privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa a ajuns la Curtea de Apel Constanţa. Până în prezent, nu a fost stabilit primul termen de judecată în faza apelului.


Hotărârea privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa a fost votată în şedinţa din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, şapte consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alţi trei consilieri s-au abţinut.


În motivarea deciziei privind anularea regulamentului, Tribunalul Constanţa arată, printre altele, că proiectul nu a fost publicat integral şi într-un ziar de circulaţie locală şi că actul, în ansamblul său, nu este coerent, regăsindu-se în conţinutul acestuia definiţii redundante, clasificări inutile, necuprinzând toate aspectele ce ţin de organizarea şi funcţionarea parcărilor publice din municipiul Constanţa.


Mai mult, instanţa a consemnat că regulamentul nu conţine reguli clare privind modul de exploatare a parcărilor situate lângă instituţii/autorităţi publice al căror personal utilizează zilnic, cel puţin 8 ore, parcările situate lângă instituţia în care îşi desfăşoară activitatea.


Mai mult, judecătorii arată că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.


Tribunalul mai arată în motivare că maniera de exploatare a locurilor de parcare de reşedinţă este discriminatorie, contrar prevederilor art.8 lit. a) din Regulament, în ce priveşte posesorii de abonament, dat fiind că aceştia plătesc pentru intervalul orar 17.00 - 08.00, interval în care restul locurilor de parcare publice sunt utilizate gratuit, dar şi în raport cu beneficiarii parcărilor comerciale, care dispun de locurile de parcare închiriate fără limită de timp.


În opinia instanţei, este de neconceput ca beneficiarul locului de parcare, care achită un abonament anual, să nu poată beneficia de serviciul a cărui contravaloare a achitat-o (întrucât nu îşi poate bloca locul de parcare şi, implicit, prin ocuparea acestuia de către o altă persoană, în intervalul 08,00 – 17,00, nu poate folosi locul de parcare cu privire la care posedă abonament), în timp ce persoana care a parcat pe locul respectiv în intervalul 08,00 – 17,00 beneficiază în mod gratuit de locul respectiv de parcare. Practic, se ajunge la situaţia discriminatorie, nelegală şi halucinantă în care, cu alte cuvinte, persoana care a achitat un tarif anual nu are acces la loc, în detrimentul persoanei care nu a achitat niciun tarif, ceea ce contravine oricărui sistem de taxe legale, în care, odată achitată o taxă aferentă unui serviciu public, se beneficiază de acel serviciu“, potrivit motivării.


Citeşte şi:

Critici dure la dresa municipalităţii
Iată de ce a fost anulat Regulamentul parcărilor din Constanţa


Primăria continuă demolarea garajelor, iar Tribunalul Constanţa a anulat regulamentul parcărilor. Se aşteaptă decizia finală

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 03 Dec, 2019 22:17 In toate tarile civilizate exista automate de plata in parcare. Ar fi interesant sa se publice de catre politia locala reclamatiile privind plata prin sms adunate acolo de la contribuabilii care au platit dar a fost defect serverul!?!?!?!? si au primit amenda pe care trebuie sa o plateasca intai ptr a o putea contesta dupa aceea !?!?!
  • Marius 03 Dec, 2019 10:33 In legatura cu parcurile în Constanța ma intreb de ce nu se face cum exista ca exemplu în Franța un automat cu fise care sau bancnote pentru plata fixa a unei ore de staționare,iar după ora 18 fiind liber la parcare fără plata, iar în weekend fiind fără plata!!!
  • instantius 03 Dec, 2019 07:09 Acum si pentru conducerea unui autovehicol este nevoie de permis iar acest lucru limiteaza proprietarilor de autovehicole in a le conduce. Zic si eu.