Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:07 03 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRI are ca adversar municipalitatea constănțeană. Miza, un teren din Mamaia. Modificări în proces

ro

24 Mar, 2020 00:00 3406 Marime text

Litigiul dintre Serviciul Român de Informații şi municipalitatea constănţeană, asupra unui teren de circa 300 mp, din Mamaia, pare fără sfârșit. Amânat inițial pentru finele lunii aprilie, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis ca procesul să se judece, totuși, ceva mai devreme. Astfel, magistraţii au hotărât preschimbarea termenului de judecată. În această situație, data stabilită inițial pentru reluarea procesului, respectiv 29 aprilie, a fost schimbată cu data de 24 aprilie.

Măsura a fost luată în urmă cu doar câteva zile, în Cameră de Consiliu. „Pentru constituirea completului de judecată, preschimbă din oficiu termenul de judecată de la data de 29.04.2020 la data de 24.04.2020, pentru când se citează părţile“, se arată pe Portalul instanţelor.

La data respectivă este stabilit să se desfăşoare şi discuţia privind posibilitatea de a se adresa o solicitare Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie din România, pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
 

SRI a câştigat la Judecătorie, municipalitatea la Tribunal

Amintim că procesul intentat de Serviciul Român de Informaţii Municipiului Constanţa prin Primar şi Consiliului Local Constanţa a debutat pe rolul Judecătoriei încă din 2013, însă până la acest moment nu s-a luat o hotărâre definitivă. Pe scurt, reprezentanţii SRI au dat în judecată municipalitatea, dar şi pe Mirela Valentina Țugulea şi au cerut constatarea nulităţii contractului de schimb imobiliar încheiat la data de 23.01.2001 între aceasta şi Municipiul Constanţa prin Primar. În esenţă, contractul viza un teren de 324 mp, situat în Mamaia.

 După cum arătam în ediţiile anterioare, SRI a susţinut că respectivul contract între cele două părţi ar fi fost încheiat în baza HCL 563/2000, act care, în opinia SRI, era „o hotărâre nelegală“, dat fiind că Serviciul este administratorul complexului Neptun, împreună cu terenul aferent, din staţiunea Mamaia. Suprafaţa de peste 300 mp ar fi fost, spuneau cei de la SRI, aferentă aceluiaşi teren administrat de aceştia. Astfel, reprezentanţii Serviciului le-au cerut judecătorilor să anuleze această hotărâre a Consiliului Local Constanţa, respectiv HCL 563/2000.

Iniţial, Judecătoria Constanţa a admis acţiunea SRI, însă Tribunalul a admis apelul municipalităţii. Aşa se face că acum dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanţa, urmând să fie analizat în cadrul şedinței din 24 aprilie. La momentul respectiv, părțile vor fi consultate asupra necesităţii de a consulta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
 Mai exact, chestiunea de drept invocată priveşte alineatul 1 al articolului 4 din Legea 554/2004, fiind vorba despre reglementarea ce priveşte legalitatea unui act administrativ unilateral şi posibilitatea de a cerceta această legalitate oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie.


 Citeşte şi:

SRI, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar. Între ei, Curtea Supremă. Miza - un teren din Mamaia
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii