Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rejudecare Dosarul „Vectra“ a ajuns la Constanța! Inculpații, eliberați din pedepsele de câte 7 ani de închisoare

ro

30 Oct, 2020 00:00 2784 Marime text
  • Dosarul Vectra este unul dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța din punctul de vedere al părților civile (aproximativ 200 de persoane).

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au decis, în luna iulie 2020, punerea în libertate a celor inculpați din dosarul denumit generic „Vectra“, una dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța din punctul de vedere al părților civile (aproximativ 200 de persoane). Totodată, Înalta Curte a decis rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Constanţa, numai cu privire la inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu şi Adrian Roşu.

Ieri, 29 octombrie 2020, prezenta cauză a ajuns la Curtea de Apel Constanța, pentru rejudecare. Până în prezent nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Amintim că în luna martie 2019, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpaților la câte 7,8 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Curtea de Apel Constanța a dispus obligarea inculpaților să achite sute de mii de euro cu titlul de despăgubiri, precum și rejudecarea unor acțiuni civile formulate în prezenta cauză, la Tribunalul Constanța.


Ce spun procurorii DNA

Conform DNA, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpații (…), în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL și SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța“.

„Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 de euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.
 

Terenuri ipotecate

„La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare.

În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro și 282.500 de lei. Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro și 254.000 de lei“, potrivit DNA.


Citește și

Oficial
Inculpații din celebrul dosar „Vectra“, puși în libertate. Decizia este definitivă

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii