Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul „Vectra“ nu se va rejudeca! Ce se întâmplă cu latura civilă. Un magistrat s-a abținut

ro

07 Dec, 2021 00:00 1925 Marime text

 
  • Potrivit DNA, „părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro și 254.000 de lei“.
 
Dosarul „Vectra“, una dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța din punctul de vedere al părților civile (aproximativ 200 de persoane) nu se va rejudeca!
 
Decizia este definitivă și a fost luată recent de două completuri alcătuite din magistrații Ciprian Coadă - Marius Damian Mitea și Ciprian Coadă – Ioana Bogdan, de la Curtea de Apel Constanța, care au respins cererile inculpaților formulate în cauze.
 
În paralel, pe rolul Tribunbalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 8937/118/2021, având ca obiect „rejudecare cu privire la latura civilă -dosar 15074/118/2012*“.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare completului de judecată prezidat de Marinela Mitan, judecător în cadrul tribunalului Constanța. Ieri, 06 decembrie 2021, tribunalul a admis declarația de abținere formulate de Marinela Mitan, iar pe cale de consecință cauza va fi judecată de un alt magistrat.
 
Amintim că la jumătatea lunii ianuarie 2021, judecătorii Virgil Marius Ungureanu și Iulia Cezara Suciu, de la Curtea de Apel Constanța, au decis să înceteze procesul penal început faţă de inculpaţii Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.
 
În continuare, cei trei au rămas cu pedepsele de cinci ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
De asemenea, instanța a dedus din pedepsele aplicate inculpaţilor Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian perioada executată de la 26.03.2019 la 23.07.2020.
 
Conform DNA, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpații (…), în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL și SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța“.
 
„Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 de euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.
 
„La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro și 282.500 de lei. Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro și 254.000 de lei“, potrivit DNA.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial
Inculpații din celebrul dosar „Vectra“, puși în libertate. Decizia este definitivă

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii