Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Latura civilă a dosarului Vectra, rejudecată la Tribunalul Constanța. Cauza, repusă pe rol

ro

05 Oct, 2023 17:00 1304 Marime text
 
 
 
  • Tribunalul Constanța a repus cauza pe rol în vederea reluării cercetării judecătorești și a fixat termen nou pentru data de 31 octombrie 2023, pentru când se vor cita persoanele condamnate și părțile civile, cu participarea procurorului.
 
 

Tribunalul Constanța era așteptat să se pronunțe joi, 5 octombrie 2023, asupra laturei civile a uneia dintre cele mai mari cauze instrumentate de procurorii DNA Constanța, respectiv Vectra Imobiliare.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, instanța a repus cauza pe rol în vederea reluării cercetării judecătorești și a fixat termen nou pentru data de 31 octombrie 2023, pentru când se vor cita persoanele condamnate și părțile civile, cu participarea procurorului.
 
„Părtile civile se vor cita cu mențiunea de a se prezenta în fața instanței pentru a comunica dacă își mentin pretențiile formulate sau vor trimite înscrisuri notariale în acest sens. În situația menținerii pretențiilor civile vor depune la dosar orice înscrisuri pe care le apreciază ca fiind necesare justei soluționări a acțiunii civile sau vor solicita probe în acest sens“, se mai arată în decizia tribunalului.
 
Prezenta cauză se află în atenția completului de judecată prezidat, conform datelor noastre, de Andreea Octavia Panait, judecător în cadrul Tribunalului Constanța.
 
Amintim că în decembrie 2012, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată a inculpaților Roșu Adrian, Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin, reprezentanți ai S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanța, S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanța și S.C. City Invest S.R.L. Constanța, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni: înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni,
 
S.C. Vectra Imobiliare S.R.L. Constanța, S.C. Vectra Construct S.R.L. Constanța și S.C. City Invest S.R.L. Constanța în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În perioada 13 februarie 2007 – 28 martie 2009, inculpații Roșu Adrian, Moise Gabriel și Moldoveanu Cosmin, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai S.C. Vectra Imobiliare S.R.L., S.C. Vectra Construct S.R.L. și S.C. City Invest S.R.L., au indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța.
 
Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial.
 
La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte din terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul VECTRA ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul VECTRA și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create.
 
În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 euro și 282.500 lei.
 
Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 euro și 254.000 lei.
 
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparținând inculpaților Roșu Adrian, Moise Gabriel, S.C. Vectra Imobiliare SRL și SC Vectra Construct SRL. În ceea ce îl privește pe inculpatul Moldoveanu Cosmin, nu au fost identificate bunuri în proprietatea acestuia pentru a fi indisponibilizate. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.

 
Condamnări
 
La începutul anului 2021, judecătorii Curții de Apel Constanța (Virgil Marius Ungureanu și Iulia Cezara Suciu) au decis să înceteze procesul penal început faţă de inculpaţii Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.
 
În continuare, cei trei au rămas cu pedepsele de cinci ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
 
De menționat că instanța a dedus din pedepsele aplicate inculpaţilor Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian perioada executată de la 26.03.2019 la 23.07.2020.
 
Amintim că judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au decis, în luna iulie 2020, punerea în libertate a inculpaților și rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Constanţa, numai cu privire la inculpaţii Gabriel Moise, Cosmin Moldoveanu şi Adrian Roşu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Administratia Porturilior Maritime SA, la judecată cu Grup Servicii Petroliere SA! Suma este imensă. Dosarul, amânat
 
Decizie „bombă“ la București!
DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii