Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul român care a intrat în faliment cere rejudecarea unuia dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanța

ro

01 Jan, 2020 00:00 2351 Marime text

Dosarul denumit generic „Vectra“, unul dintre cele mai mari dosare instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța din punctul de vedere al părților civile (aproximativ 200 de persoane), s-ar putea rejudeca. 
 
Cererea se află pe rolul Curții de Apel Constanța și a fost introdusă în instanță de cei trei inculpați condamnați definitiv la ani grei de închisoare. Noul termen a fost stabilit pentru data de 18 februarie 2020. 
 
De menționat că unul dintre cei trei inculpați devenise la finele lunii anului 2018 primul român care a intrat în faliment. În acest caz, decizia a fost luată de Judecătoria Constanța și, mai apoi, anulată de Tribunalul Constanța.  
 
Revenind la dosarul Vectra, în luna martie 2019, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a inculpaților, A.R., M.G. și G.M., la câte 7,8 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Curtea de Apel Constanța a dispus obligarea inculpaților să achite sute de mii de euro cu titlul de despăgubiri, precum și rejudecarea unor acțiuni civile formulate în prezenta cauză, la Tribunalul Constanța.
 
Conform DNA, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpații (…), în calitate de persoane fizice ori de reprezentanți ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL și SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părți vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanța“.
 
„Părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 de euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.
 
„La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare.
 
În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părțile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro și 282.500 de lei. Părțile vătămate s-au constituit părți civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro și 254.000 de lei“, potrivit DNA.
 

Rejudecare

 
Reamintim că, în primă instanță, Tribunalul Constanța a decis ca A.R. să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni. Asta în timp ce G.M. a fost condamnat tot la 20 de ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Mai departe, C.M. s-a ales cu 18 ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni.
 
Cele trei firme (SC Vectra Imobiliare SRL Constanța, SC Vectra Construct SRL Constanța și SC City Invest SRL Constanța) au primit câte o amendă în cuantum de 900.000 de lei pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, plus pedeapsa complementară a dizolvării. De asemenea, instanța a dispus acordarea unor despăgubiri de câteva milioane de euro către cele aproape 200 de părți civile. La jumătatea lunii noiembrie 2016, judecătorii Curții de Apel Constanța au dispus rejudecarea dosarului.
 
Citește și
 
Hotărâre definitivă într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanța (document)

Primul român care a intrat în faliment a fost condamnat ieri la Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii