Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:49 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cale de atac extraordinară într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

ro

02 Sep, 2019 00:00 1801 Marime text
Cei trei inculpaţi condamnaţi definitiv la ani grei de închisoare în dosarul denumit generic „Vectra“, unul dintre cele mai mari dosare instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa din punctul de vedere al părţilor civile (aproximativ 200 de persoane), au formulat o contestaţie în anulare.
 
Acţiunea, care este o cale de atac extraordinară împotriva unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, a fost trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 10 decembrie.
 
În luna martie, Curtea de Apel Constanţa a decis condamnarea definitivă a inculpaţilor, A.R., M.G. şi G.M., la câte 7,8 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Curtea de Apel Constanţa a dispus obligarea inculpaţilor să achite sute de mii de euro cu titlul de despăgubiri, precum şi rejudecarea unor acţiuni civile formulate în prezenta cauză, la Tribunalul Constanţa.
 
Conform DNA, „în perioada 13 februarie 2007 - 28 martie 2009, inculpaţii (…), în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, au indus în eroare 189 de persoane (părţi vătămate, în cauză), angajându-se ca, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa“.
 
„Părţile vătămate au achitat preţul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 şi 46.000 de euro pentru un apartament) şi au fost menţinute în eroare şi după încheierea contractelor de execuţie - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parţial“, se mai arată în documentele celor de la DNA.
 
„La momentul încheierii contractelor, părţile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unităţi bancare pentru garantarea unor credite obţinute sau că nu aparţineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terţi. De asemenea, banii încasaţi ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiţi pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiţi la alte proiecte imobiliare.
 
În plus, inculpaţii s-au implicat şi în intrarea în insolvenţă a firmelor din grupul Vectra şi au continuat să facă promisiuni nefondate părţilor vătămate, astfel că acestea au renunţat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create. În această modalitate, părţile vătămate au fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro şi 282.500 de lei. Părţile vătămate s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 5.435.328 de euro şi 254.000 de lei“, potrivit DNA.
 
Reamintim că, în primă instanţă, Tribunalul Constanţa a decis ca A.R. să fie condamnat la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Asta în timp ce G.M. a fost condamnat tot la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Mai departe, C.M. s-a ales cu 18 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
Cele trei firme (SC Vectra Imobiliare SRL Constanţa, SC Vectra Construct SRL Constanţa şi SC City Invest SRL Constanţa) au primit câte o amendă în cuantum de 900.000 de lei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, plus pedeapsa complementară a dizolvării. De asemenea, instanţa a dispus acordarea unor despăgubiri de câteva milioane de euro către cele aproape 200 de părţi civile.
 
La jumătatea lunii noiembrie 2016, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au dispus rejudecarea dosarului.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii