Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompier din Tulcea, trecut în rezervă din cauza tiroidei! Povestea a ajuns în instanță

ro

03 Jun, 2021 00:00 7196 Marime text
  • Din punct de vedere al bolilor date de tiroidă, eutiroidia presupune o funcție tiroidiană normală obținută prin tratament substitutiv, după cum se mai arată în cererea reclamantului.
  • Cererea de suspendare a ordinului privind trecerea în rezervă a ajuns la Curtea de Apel Constanța.

Un angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta“ Tulcea a chemat în instanță inspectoratul solicitând anularea unui ordin prin intermediul căruia a fost trecut în rezervă, ca urmare a neîndeplinirii criteriilor de aptitudine medicală. Mai precis, reclamantul a fost evaluat medical de medicul din cadrul instituții fiind declarat inapt, invocându-se punctul 98 lit. b din Ordinul nr. 107/2014 referitor la diagnosticul sindrom de hipofuncție tiroidiană (...). În motivarea cererii de chemare în judecată, reclamantul arată, printre altele, că din punct de vedere al bolilor date de tiroidă, eutiroidia presupune o funcție tiroidiană normală obținută prin tratament substitutiv.

Recent, judecătorii Curții de Apel Constanța au fost investiți să soluționeze cererea reclamantului privind suspendarea ordinului prin care a fost trecut în rezervă.

Prin cererea de chemare în judecată, pompierul a solicitat în contradictoriu cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta“ Tulcea: 1) anularea Ordinului emis de ISU Tulcea, prin inspector șef, 2) anularea adeverinței medicale prin care a fost declarat inapt din punct de vedere medical, în baza art. 18 alin. 2 din Legea nr. 554/2004, 3) repunerea în situația anterioara emiterii ordinului atacat și reintegrarea pe postul deținut, 4) obligarea pârâtului la plata drepturilor salariale de;care ar fi beneficiat în perioada octombrie 2020 (data trecerii în rezervă) și până la data reintegrării pe post, actualizate cu rata inflației și dobândă legală, 5) suspendarea executării actului administrativ contestat.

Totodată, fostul pompier a solicitat citarea în cauză a Consiliului Naţional pentru Combatrea Discriminării.

În motivarea cererii a arătat că, prin Ordinul nr. (...), instituția pârâtă, prin inspectorul sef a dispus trecerea sa în rezervă ca urmare a neîndeplinirii criteriilor de aptitudine medicală.

În acest context, menționează faptul că ulterior examenului susținut potrivit Ordinului nr. 46/2020, pentru aprobarea Procedurii privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante din unitățile (...), pe durata determinată de 6 luni, pentru ocuparea unui post în cadrul ISU Delta Tulcea, a fost evaluat medical de medicul din cadrul acestei instituții fiind declarat inapt, invocându-se punctul 98 lit. b din Ordinul nr. 107/2014 referitor la diagnosticul sindrom de hipofuncție tiroidiană (...).

Reclamantul a mai învederat că în urma contestației, Direcţia Medicală a Ministerului Afacerilor Interne a confirmat concluzia medicului de la unitate, i.e. inapt, însă aplicându-se punctul 98 alin. a din Ordinul nr. 107/2014, care reglementează diagnosticul hipotiroidism subclinic.

În atare situație, în urma acestei încadrări, i s-a emis ordinul de trecere în rezervă, a cărui nulitate o solicită a se constata, apreciind ordinul ca fiind nelegal.

Din punct de vedere al bolilor date de tiroidă, eutiroidia presupune o funcție tiroidiană normală obținută prin tratament substitutiv, după cum se mai arată în cererea reclamantului.


Apărarea ISU Tulcea

În apărarea sa, reprezentanții I.S.U Delta al Județului Tulcea au depus la dosar întâmpinare, prin care a solicita în esență respingerea cererii de chemare în judecată ca nefondată.

Relativ la situația de fapt, arată pârâtul că în fapt, prin Ordinul Inspectorului Șef nr. (...), ca urmare a parcurgerii selecției organizate, reclamantul a fost chemat în activitate pe perioadă temporară, în rândul cadrelor active, în corpul subofițerilor, cu gradul militar de (...), fiind numit în funcția de (...).

În urma examinării medicale a reclamantului, a fost eliberată adeverința medicală, prin care acesta a fost declarat inapt medical conform paragrafului nr. 98/b/III din baremul medical.

Împotriva adeverinței medicale, reclamantul a formulat contestație, acțiunea fiind respinsă ca neîntemeiată, cu declararea „inapt“.

Ulterior a fost emis Ordinul inspectorului șef, prin care s-a constatat faptul că, reclamantul trece în rezervă, urmare a neîndeplinirii criteriilor de aptitudine medicală.

„În ceea ce privește Ordinul Inspectorului Șef (...) atacat, arată pârâtul că îl apreciază ca fiind este legal și temeinic. Arată pârâtul că prin trecerea în rezervă a reclamantului pentru neîndeplinirea criteriilor de aptitudine medicală, au fost aplicate în mod corect dispozițiile legale în materie, astfel că soluția adoptată este una legală, si nicidecum discriminatorie, nefiind incidente dispozițiile O.G. nr. 137/2000“, se mai arată în punctul de vedere al ISU Delta Tulcea.

„Față de considerentele mai sus expuse, solicită respingerea ca neîntemeiate a capetelor de cerere privind anularea Ordinului emis de ISU Delta prin Inspector Șef; anularea adeverinței medicale, respectiv a fișei medicale prin care reclamanta a fost declarată inaptă din punct de vedere medical; repunerea reclamantei în situația anterioară emiterii ordinului atacat - reintegrarea reclamantei pe postul deținut; obligarea pârâtei la plata drepturilor salariale de care ar fi beneficiat reclamanta în perioada de la data trecerii în rezervă și până la data reintegrării pe post, actualizate cu rata inflației și dobânda legală“, au mai arătat oficialii ISU Delta Tulcea.

În primă instanță, Tribunalul Tulcea a respins cererea de suspendare a ordinului inspectorului șef al ISU Delta.

Magistrații arată în motivarea deciziei că reclamantul nu a administrat nici un fel de probă de natură să formeze convingerea instanței în sensul iminentei unei pagube materiale greu sau imposibil de înlăturat ulterior în cazul în care în final actul ar fi anulat, astfel încât să se circumscrie caracterului de excepție al suspendării executării actului administrativ, conform fizionomiei pe care legea în prezent în vigoare o conferă acestei instituții juridice.

Decizia magistraților din Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.

În paralele, la Tribunalul Tulcea continuă procesul în care se cere anularea respectivului ordin.

Sursa text: rolii.ro


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Victorie în instanță pentru Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie Constanţa! (Document)

Tergiversare. Primăria Constanța încearcă să obțină pe cale judecătorească suspendarea executării deciziei Tribunalului Constanța, în cazul Liviu Pătrașcu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii