Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:48 03 12 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paramedic lovit cu pumnul Echipaj SMURD Constanța, amenințat cu moartea. Dosarul a fost suspendat

ro

11 Apr, 2020 00:00 506 Marime text

Curtea de Apel Constanța a suspendat judecata în dosarul care un tânăr din Constanța este acuzat că a bătut și amenințat cu moartea un echipaj al Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Constanța (SMURD) Constanța. 
 

Minută

 
„Având în vedere dispoziţiile art. 43 alin. 2 din Anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, emis de Preşedintele României, prin care s-a prevăzut suspendarea de drept a proceselor penale aflate în curs pe rolul instanţelor de judecată, cu excepţiile menţionate în decret sau apreciate de judecător/instanţa de judecată, ținând seama de dispoziţiile art. 4 alin. 1, art. 8 alin. 1 şi art. 9 din Hotărârea nr. 257/17.03.2020 emisă de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia Pentru Judecători, precum şi ale Hotărârii nr. 4/18.03.2020 a Colegiului de Conducere a Curţii de Apel Constanţa, cu privire la dosarele penale aflate pe rolul completelor de apel C4 A şi C4 A Minori, constată intervenită suspendarea de drept a dosarului“.
 
Amintim că în primă instanță, Judecătoria Constanța a dispus condamnarea tânărului la un an de închisoare cu suspendare, pentru ultraj, și plata a 2.200 lei amendă penală.
 

Ce spun procurorii

 
În actul de sesizare a instanței, procurorii susțin că, la data de 26 ianuarie 2019, organele de poliție au întocmit proces-verbal de sesizare din oficiu, ca urmare a intervenției la apelul 112, prin care s-a reclamat exercitarea de violențe asupra unui membru al echipajului SMURD care s-a prezentat în seara zilei de 26.01.2019 la domiciliul pacientului domiciliat în municipiul Constanța.
 
Din probele administrate în cursul urmăririi penale au rezultat următoarele:
 
La 26 ianuarie 2019, martorul (...) a solicitat intervenția unui echipaj SMURD prin apel SNUAU 112, acuzând dureri lombare. La domiciliul acestuia s-a prezentat, în jurul orei 21.30, o autospecială a ISU Constanța, echipajul fiind format din trei pompieri militari, fiecare având și competență de paramedic.
 
Pacientul a fost consultat și i-a fost pus în vedere că, pentru consultații amănunțite și tratament de specialitate, echipa SMURD îi poate asigura transportul la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Constanța.
 
Pacientul a refuzat transportul, motivând că timpul de așteptare la spital este prea lung și dorește să fie tratat la domiciliu. În aceste condiții, i-a fost adus la cunoștință de către membrii echipajului că aceștia nu au astfel de competențe, ci ar fi nevoie să apeleze din nou 112, pentru a solicita expres un medic la domiciliu.

 
În acest context, fiul pacientului, respectiv inculpatul (...), aflat sub influența băuturilor alcoolice, și-a manifestat insistent nemulțumirea față de competențele reduse ale echipei SMURD. Fiind deranjat de refuzul pompierilor militari de a-i acorda tratament medicamentos tatălui său, a manifestat un comportament violent, fizic și verbal.
 
Astfel, când echipajul s-a retras la ambulanța ce era parcată în fața imobilului unde locuiau pacientul și aparținătorii, inculpatul l-a lovit pe unul dintre paramedici cu pumnii în zona feței și a gâtului. Acțiunea violentă a inculpatului a fost oprită de intervenția martorilor, care l-au îndepărtat pe inculpat de lângă ambulanță.
 
Ulterior, până la sosirea organelor de poliție ce fuseseră solicitate prin dispecerat de către șoferul ambulanței SMURD, respectiv de martorul (...), inculpatul a proferat cuvinte jignitoare la adresa tuturor celor trei membri ai echipajului, totodată amenințându-i cu moartea, repetând cuvinte le „Vă omor, pe voi și pe familiile voastre, vă arăt eu la toții“, amenințări ce le-au provocat o puternică stare de temere.
 
Din certificatul medico-legal nr. 402/90/A2 agresiuni/2019 întocmit la 28.01.2019 de Serviciul Clinic Județean de Medicină Legală Constanța rezultă că, la examinarea din 28.01.2019, persoana vătămată (...) prezenta echimoză violacee brună de 4/0,8 cm, pe fond ușor tumefiat, în regiunea ochiului stâng, la pleoapa superioară, echimoză roșietică palidă de cea. 4/4 cm în regiunea cervicală anterior-lateral dreapta și excoriație fină la articulația pumnului drept, medial. S-a stabilit că leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu corp dur, pot data din 26.01.2019 și necesită pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.
 
Citește și
 
Un subofițer al ISU Brașov, confirmat cu Covid 19

Dosar al procurorilor militari din DNA Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea”, a fost achitat. Decizia, contestată (document)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii