Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:19 06 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O companie din Constanța, pe cale să primească peste un milion de euro de la primărie!

ro

08 Dec, 2022 00:00 1851 Marime text
  • Decizia a fost luată ieri, 7 decembrie 2022, de către magistrații Curții de Apel Constanța, care au respins apelul declarat de municipalitate împotriva primei hotărâri a Tribunalului, prin care a fost obligată la plată.
  • Se arată în minuta hotărârii de ieri a Curții că instanța „respinge apelul, ca nefondat“, hotărârea fiind definitivă.
Primăria Constanța a fost obligată să achite peste 6,52 de milioane de lei, adică peste 1,32 de milioane de euro, către o societate din oraș!
 
Decizia a fost luată ieri, 7 decembrie 2022, de către magistrații Curții de Apel Constanța, care au respins apelul declarat de municipalitate împotriva primei hotărâri a Tribunalului, prin care a fost obligată la plată.
 
Se arată în minuta hotărârii de ieri a Curții că instanța „respinge apelul, ca nefondat“, hotărârea fiind definitivă.
 
Banii vor merge către compania House 3000 Real Estate Investment, firmă care, în ultimii ani, a mai obținut decizii favorabile în instanță privind obligarea primăriei la plata unor sume record, totul având legătură cu lucrările de urbanizare din cartierul Faleză Nord.
 
Decizia privind obligarea municipalității la plată a fost luată în dosarul 4143/118/2021, în care compania House 3000 Real Investment este reclamant, iar Municipiul Constanța prin Primar este pârât.
 
Curtea de Apel Constanța a judecat apelul declarat de municipalitate împotriva deciziei Tribunalului, iar ieri instanța de control a respins ca nefondat apelul.
 
Ce sume trebuie achitate
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Tribunalul a obligat municipalitatea la plata către reclamantă a mai multor sume, hotărârea fiind reconfirmată prin decizia de ieri a Curții de Apel.
 

Astfel, s-a stabilit în instanță:
 
• plata sumei de 3.278.159,26 lei, reprezentând dobândă legală penalizatoare, calculată pentru perioada 15.02.2019 – 29.01.2020, conform art. 3 alin. 21 din O.G. nr. 13/2011, aferentă tranşei de plată nr. 8 (calculată asupra debitului rămas neachitat principal, rezultat din scăderea tranşelor 1 – 7, din valoarea totală de 61.236.178,454 lei, reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor – SAL 1).
 
• plata sumei de 3.270.920,91 lei, cu titlu de dobândă legală penalizatoare, calculată pentru perioada 29.01.2020 – 05.04.2021, conf. art. 3 alin. 21 din O.G. nr. 13/2011, aferentă tranşei de plată nr. 9 (calculată asupra debitului rămas neachitat principal, rezultat din scăderea tranşelor 1 – 8, din valoarea totală de 61.236.178,454 lei, reprezentând contravaloarea primului stadiu de execuţie al lucrărilor – SAL 1).
 
De asemenea, municipalitatea a fost obligată să achite și cheltuielile de judecată, respectiv 73.638 lei, din care 71.638 lei – taxă judiciară de timbru; 2.000 lei – cotă parte onorariu expert.
 
Totodată, s-a consemnat faptul că onorariul avocatului va fi solicitat pe cale separată.
 
De unde provine datoria
 
Compania House 3000 Real Estate Investment este firma ce a preluat creanțele pe care societatea italiană Fin.Co.Ge.R.O.SpA le avea față de municipalitate.
 
Spus pe scurt, compania din Italia se ocupase de lucrările de urbanizare din cartierul Faleză Nord, după ce obținuse în instanță, în urma unor lungi procese, dreptul de a face lucrările, pe cheltuiala municipalității.
 
Iar aceasta, în condițiile în care italienii aveau un contract semnat cu primăria încă din anul 2000, în timpul mandatului fostului primar Gheorghe Mihăieși. Odată cu schimbarea primarului, în timpul administrației Radu Mazăre, firma din Italia a avut o serie de neînțelegeri cu municipalitatea, acestea culminând cu procesele amintite anterior.
 
În cele din urmă, instanța a dat dreptul italienilor să continue ridicarea construcțiilor din zona Faleză Nord și să execute lucrările de urbanizare pe cheltuiala primăriei, urmând să își recupereze banii de la municipalitate.
 
Ulterior, compania italiană și-a vândut creanțele către firma House 3000 Real Investment, care acum se îndreaptă în instanță împotriva Municipiului Constanța prin Primar, pentru recuperarea banilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cum au motivat judecătorii decizia de a obliga Municipiul Constanța la plata a peste un milion de euro către niște afaceriști din oraș
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii