Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiune de zbor în colaborare cu Armata SUA Nouă militari au murit după ce un elicopter IAR-330 Puma SOCAT s-a prăbuşit în Sibiu. Cinci ani de la tragedie

ro

21 Nov, 2019 00:00 5865 Marime text

Azi se împlinesc cinci ani de la accidentul aviatic de pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, eveniment în urma căruia nouă militari au murit, iar altul a fost grav rănit. Direcţia Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale informa, prin comunicatul 307/21.11.2014, că „elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu“.

Echipajul, format din zece persoane, s-a deplasat de la Baza militară 71 Aeriană Luna - Câmpia Turzii, către o altă unitatea militară, la bordul elicopterului nr. 49 marca IAR-330 Puma Socat, într-o misiune de zbor în colaborare cu Armata SUA, în cadrul exerciţiului Rubicon 2014, exerciţiul Joint.

În jurul orei 10:55, în dreptul localităţii Mălâncrav, elicopterul s-a prăbuşit, opt din cei zece militari decedând la acel moment ca urmare a producerii acestui eveniment (pilotul supravieţuind încă două săptămâni accidentului).

Singurul supravieţuitor a rămas un maistrul militar.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale elicopterul Puma M 49, la data producerii catastrofei, corespundea din punct de vedere tehnic pentru executarea misiunii, iar motoarele şi instalaţiile acestuia aveau resursele necesare, cu toate lucrările executate la zi, conform instrucţiunilor de exploatare ale elicopterului IAR-330.

Cabina cargo a elicopterului era configurată pentru transportul echipei tehnice, cu două scaune duble cu centuri în poziţiile 1 şi 2 şi o banchetă cu 4 locuri şi centuri în poziţia faţă.

În cabina cargo se aflau în total 7 persoane şi bagajele acestora pentru şi suportul pentru aparatură medicala, având greutatea la decolare de cca 6.900 kg, sub limita maximă admisă de 7.400 kg.

Ministerului Apărării Naţionale mai precizează că această configuraţie nu poate fi luată în calcul ca factor determinant sau favorizant în producerea catastrofei, având în vedere şi faptul că până în momentul prăbuşirii, din rezervoare a fost consumată o cantitate de cel puţin 600 litri.

Familiile militarilor implicaţi în eveniment au dat în judecată Ministerul Apărării Naţionale solicitând obligarea ministerului la plata sumei de 12.000.000 de euro cu titlul de despăgubiri pentru repararea unor prejudicii fără caracter patrimonial şi la plata sumei de 25.000 de lei cu titlul de despăgubiri reprezentând pagube materiale.

Mai mult, rudele îndoliate (reclamanţi) au mai cerut judecătorilor ca Ministerul Apărării Naţionale să fie obligat la plata dobânzii legale penalizatoare asupra sumelor mai sus indicate pentru fiecare zi de întârziere, calculate de la data producerii evenimentului (21.11. 2014) şi actualizarea acestora pe fiecare zi de întârziere până la data plăţii efective.

Cererea rudelor îndoliate a fost respinsă de Tribunalul Cluj, decizia instanței fiind contestată la Curtea de Apel Cluj.


Citeşte şi:

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru luna februarie

Afganistan
Cel puțin doi soldați americani au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii