Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dublu accident aviatic, în județul Constanța, soldat cu opt morți! A trecut un an de la tragedie

ro

02 Mar, 2023 09:00 5481 Marime text
Două accidente aviatice au avut loc în urmă cu fix un an, în județul Constanța, soldate cu moartea a opt militari. Un avion s-a prăbușit, iar elicopterul cu salvatori trimis în ajutor a dispărut de pe radar la scurt timp de la decolare.

Tragedia s-a soldat cu moartea a opt militari.
 
Dublul accident aviatic, un eveniment unic în istoria accidentelor aviatice din zona Dobrogei, a avut loc în seara de 2 martie 2022 în județul Constanța.

Potrivit MApN, miercuri, 2 martie 2022, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
 
Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
 
Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie 2022, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Dublul eveniment tragic s-a soldat cu 1 mort din avionul MiG și 7 morți din elicopterul PUMA.
 

 Cine sunt victimele

 
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
 
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
 
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
 
Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
 
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
 
Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
 
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

A fost deschisă o anchetă


Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal in rem în legătură cu cele două incidente aviatice din Dobrogea.
 
Din primele informații dosarul are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
 
O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
 
Ceremoniile militare și religioase organizate pentru înmormântarea militarilor căzuți la datorie în accidentele aviatice au avut loc sâmbătă, 5 martie, și duminică, 6 martie, la Constanța, București și în localitatea Lunca Corbului, din județul Argeș.

Șase militari dintre cei opt căzuți la datorie au fost  înmormântați în Cimitirul Eroilor din Municipiul Constanța.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii