Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:25 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2. Mircea Băsescu a plecat de la Tribunalul Constanţa! „Cum poate o domnişoară procuror să aprecieze că trebuie să fiu îndreptat“ (video)

ro

01 Nov, 2016 09:10 1360 Marime text
Mircea Băsescu a ajuns la Tribunalul Constanţa! El află azi dacă va fi pus în libertate.

Antoaneta Ardeleanu, judecător al Tribunalului Constanţa, va analiza azi cererea formulată de procurorii DNA Constanţa de anulare a deciziei Judecătoriei Medgidia prin intermediul căreia Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat.

UPDATE 2, ora 13.12

Mircea Băsescu a plecat, în aceste momente, de la Tribunalul Constanţa. UPDATE 1, ora 10.43

Nadia Zlate
, procuror al DNA Constanţa, cere admiterea contestaţiei şi anularea deciziei prin care Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat.

„Nu sunt suficiente dovezi de îndreptare a condamnatului. În mod greșit instanta a considerat că sunt îndeplinite condițiile de liberare. Dovezile de îndreptare sunt total insuficiente până acum.  Nu sunt dovezi de îndreptare pentru o perioadă atât de scurtă. Dacă ar fi liberat condiționat, ar exista riscul să comită aceleași infracțiuni de corupție“, a mai spus Zlate.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, cere instanţei să respingă acţiunea DNA.

„Se fac aprecieri cu privire la orice alte lucruri decât acelea de liberare conditionaţă.  Trebuie respectată Constituția! Nimeni nu e mai presus de lege. Eliberarea a fost decisă de o primă instanţă și prin comisia din penitenciar din care fac parte specialişti care au decis liberarea conditionată. Nu văd ce alte dovezi temeinice ar putea da inculpatul în afara celor existente. Să luați în calcul și starea medicală precara de care însă nu a ținut cont și a respectat participarea la activitățile din penitenciar pentru îndreptare“, a mai spus Taşcă.

În ultimul cuvânt, Mircea Băsescu a declarat: „Consider că în trecut am făcut o greșeală și am făcut închisoare. Judecătorii din Medgidia au decis că un an şi patru luni sunt suficienți pentru detenție. În perioada arestului preventiv am îndeplinit toate cerințele.  În perioada arestului la domiciliu s-au făcut rapoarte favorabile prin interogarea vecinilor. Am stat cinci luni la Poarta Albă. Echipa de specialişti, după analizarea activității mele în penitenciar, a decis că pot pot fi pus în libertate. La fel și judecătorii.  DNA îmi cere mie dovezi de îndreptare dar cei 5 judecători de până acum și cele trei echipe de specialiști ce au făcut?. Domnişoara procuror ţine să sublinieze că trebuie să execut mai mult pentru a îmi atinge scopul educativ.  De ce îmi trebuie mie o perioada mai lungă.  Am 63 de ani și de la 19 ani am funcții de conducere. Am 44 ani de evoluție a conștiinței umane. Deci cum poate o domnişoară procuror să aprecieze că trebuie să fiu îndreptat. Închei spunând că am cerut și scos la muncă. Am participat la toate activitățile. Am fost la biserică.  Am înțeles problemele financiare ale sistemului penitenciar. Solicit respingerea contestației“.

Şedinţa de judecată s-a terminat. Instanţa a rămas în pronunţare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii