Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medic decedat într-un spital privat din Constanța! Procedura de incinerare, suspendată definitiv

ro

04 Jun, 2021 00:00 2840 Marime text
  • Judecătoria Constanța a apreciat că doctorița a făcut dovada voinţei exprimată în timpul vieţii și anume aceea de a fi înmormântată.
  • Doctorița a fost înmormântată sâmbătă, 08 mai 2021, în Cimitirul Municipal din Constanța.


Așa cum era de așteptat, Tribunalul Constanța a menținut decizia primei instanțe, respectiv Judecătoria Constanța, prin intermediul căreia procedura de incinerare a trupului Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka, a fost suspendată.

Loredana Chircu, de 38 de ani, medic specialist în medicină internă, găsită decedată într-o încăpere a spitalului Heka, la data de 25 aprilie 2021, a fost înmormântată sâmbătă, 08 mai 2021, în Cimitirul Municipal din Constanța.

Decizia privind suspendarea procedurii de incinerare a fost contestată la Tribunalul Constanța de fostul soț al medicului.


Oficial

„Solutia pe scurt: Decizie - Admite excepţia netimbrării. Anulează apelul ca netimbrat. Definitivă. Pronunţata prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei“.

Decizia este definitivă și a fost luată de judecătorii Secţia I civilă din Tribunalul Constanța.

În motivarea deciziei de suspendare procedurii de incinerare, Roxana Elena Doicescu, magistrat în cadrul Judecătoriei Constanța, arată, printre altele, că în timpul vieţii, când defuncta nu era căsătorită, a încheiat un contract de vânzare cumpărare având ca obiect vânzarea serviciilor și produselor funerare, respectiv loc de veci la criptă în Cimitirul Municipal Constanța, criptă, servicii cimitir (îmbrăcat decedat, îmbălsămare decedat, înhumare decedat în criptă) și oficiere slujbă religioasă.

De asemenea, în motivare se mai arată că „potrivit certificatului de botez depus de mama doctoriței, defuncta a fost botezată creştineşte, fiind de religie creştin ortodoxă iar din depoziţiile martorilor reiese că defuncta era o persoană credincioasă, mergea la biserică și ţinea post“.

Astfel, raportat la probele administrate în cauză, analizate mai sus, Judecătoria Constanța a apreciat că doctorița a făcut dovada voinţei exprimată în timpul vieţii și anume aceea de a fi înmormântată.

„Chiar și pentru ipoteza în care s-ar aprecia că există dovada unei voinţe exprese a persoanei decedate cu privire la propriile funeralii, instanţa reţine că potrivit Codului civil trebuie să se respecte voinţa soţului care însă trebuie să fie în concordanţă cu apartenenţa confesională a persoanei decedate. Or, în cauză apartenenţa confesională a defunctei-creştin ortodoxă – presupune înmormântarea și nu incinerarea trupului persoanei decedate“, potrivit motivării.

De menționat că instanţa a mai reţinut că pârâtul – respectiv soțul decedatei - nu s-a prezentat și nu a administrat nicio probă prin care să combată susţinerile reclamantei, respectiv prin care să probeze împrejurarea că defuncta şi-a manifestat dorinţa de a fi incinerată ori că în timpul vieţii şi-a schimbat apartenența confesională.

Decizia Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia a decis suspendarea procedurii de incinerare a fost contestată de către soțul femeii, acțiunea acestuia fiind respinsă zilele trecute, printr-o hotărâre definitivă, de Tribunalul Constanța.









PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Tribunalul Constanța, decizie importantă în dosarul Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii