Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:52 21 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul Constanța, decizie importantă în dosarul Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka (video)

ro

18 May, 2021 00:00 7653 Marime text
  • Loredana Chircu, de 38 de ani, medic specialist în medicină internă, a fost găsită decedată într-o încăpere a spitalului Heka, la data de 25 aprilie 2021. Înmormântarea a avut loc sâmbătă, 08 mai 2021, în Cimitirul Municipal din Constanța.
  • Pe data de 29 aprilie 2021, Judecătoria Constanța a decis suspendarea procedurii de incinerare a trupului Loredanei Chircu.
  • La scurt timp după înmormânare, Georgeta Ibraimof, avocata mamei doctoriției, a declarat pentru ZIUA de Constanța, faptul că rămân în lucru alte două cauze penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța: moarte suspectă și profanare de cadavre.

Judecătorii de la Tribunalul Constanța au stabilit primul termen în dosarul în care soțul Loredanei Chircu, medicul decedat la spitalul Heka, a contestat decizia Judecătoriei Constanța prin intermediul căreia a fost suspendată procedura de incinerare a femeii.  
 
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, primul termen în prezenta cauză va avea loc pe data de 27 mai 2021.
 
Loredana Chircu, de 38 de ani, medic specialist în medicină internă, a fost găsită decedată într-o încăpere a spitalului Heka, la data de 25 aprilie 2021. Trupul neînsuflețit al femeii a fost înmormântat sâmbătă, 08 mai 2021, în Cimitirul Municipal din Constanța.
 
În acest context, este de așteptat ca la termenul din data de data de 27 mai 2021, Tribunalul Constanța să constate cauza fără obiect (având în vedere că medicul a fost înmormântat).
 
Rămâne de văzut care va fi decizia magistraților!
 
Loredana Chircu a decedat pe data de 25 aprilie 2021.
 
Pe data de 29 aprilie 2021, Roxana Elena Doicescu, magistrat în cadrul Judecătoriei Constanța, a decis suspendarea procedurii de incinerare a trupului Loredanei Chircu.
 
În motivarea deciziei, instanța de fond a reținut că, în timpul vieţii, când nu era căsătorită, „defuncta a încheiat contractul de vânzare cumpărare nr.(...) având ca obiect vânzarea serviciilor și produselor funerare cuprinse în Anexa 1 la contract, respectiv loc de veci la criptă în Cimitirul Municipal Constanța- criptă standard 3 nivele; servicii cimitir (îmbrăcat decedat, îmbălsămare decedat, înhumare decedat in criptă) oficiere slujbă religioasă“.

 
Contractul a fost încheiat de defunctă pe numele său, se mai arată în motivarea Judecătoriei Constanța, fiind făcută menţiunea că, in lipsa sa, numitei Paizan Marioara îi revin toate drepturile si obligaţiile stabilite prin contract.
 
„Prin contractul de vânzare sus arătat defuncta a achiziţionat o criptă cu 3 locuri, ceea ce, în coroborare cu împrejurarea că acest contract a fost încheiat de defunctă personal, conduce la prezumţia rezonabilă că achiziţionarea bunurilor din contract s-a făcut pentru defunctă si familia sa, în cauză nefiind făcută de către pârât dovada contrară“, conform motivării.
 
„Potrivit certificatului de botez depus de reclamantă defuncta a fost botezată creştineşte, fiind de religie creştin ortodoxă iar din depoziţiile martorilor reiese că defuncta era o persoană credincioasă, mergea la biserică si ţinea post.
 
Astfel, raportat la probele administrate in cauză, analizate mai sus, Judecătoria Constanța a apreciat că reclamanta a făcut dovada voinţei exprimată de defunctă in timpul vieţii si anume aceea de a fi înmormântată.
 
„Chiar si pentru ipoteza in care s-ar aprecia că există dovada unei voinţe exprese a persoanei decedate cu privire la propriile funeralii, instanţa reţine că potrivit Codului civil trebuie să se respecte voinţa soţului care însă trebuie să fie in concordanţă cu apartenenţa confesională a persoanei decedate. Or, in cauză apartenenţa confesională a defunctei-creştin ortodoxă – presupune înmormântarea si nu incinerarea trupului persoanei decedate“, potrivit motivării.
 
La scurt timp după înmormânare, Georgeta Ibraimof, avocata mamei doctoriției, a declarat pentru ZIUA de Constanța, faptul că rămân în lucru alte două cauze penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța: moarte suspectă și profanare de cadavre.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și
 
 Noi detalii din dosarul morții doctoriței Loredana Chircu, de la spitalul Heka, - „Nu știm unde este cadavrul“
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii