Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 15 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

HEKA Hospital Constanța Puncția biopsiei prostatice reprezintă un pas esențial pentru depistarea precoce a cancerului de prostată

ro

26 Sep, 2024 17:00 462 Marime text
Foto pixabay
  • Cancerul de prostată poate fi tratat eficient dacă este depistat la timp
  • Puncția biopsiei prostatice este o investigație rapidă și minim invazivă
  • Procedura presupune prelevarea unor mostre de țesut pentru a verifica prezența celulelor canceroase
  • La Heka Hospital Constanța, această procedură este realizată de dr. Panait George, specialist în urologie
 
Puncția biopsiei prostatice reprezintă un pas esențial pentru depistarea precoce a cancerului de prostată, precizează specialiștii de la HEKA Hospital Constanța.
 
Cancerul de prostată poate fi tratat eficient dacă este depistat la timp.  Puncția biopsiei prostatice este o investigație rapidă și minim invazivă, recomandată atunci când există suspiciuni de anomalii la nivelul prostatei.
 
Procedura presupune prelevarea unor mostre de țesut pentru a verifica prezența celulelor canceroase.
 
La Heka Hospital Constanța, această procedură este realizată de dr. Panait George, specialist în urologie, cu experiență vastă în diagnostic și tratament.
 
Biopsie (puncția) este o procedură utilizată pentru a îndeparta o mică bucată de țesut sau celule din organism cu scopul de a fi examinată sub microscop. În biopsia de prostată țesutul de glandă prostatică este extras transrectal cu un ac de biopsie sau în timpul unei intervenții chirurgicale.
 
Prostata este o glandă ce aparține sistemului reproducător masculin, dar și aparatului urinar, și îndeplinește multiple roluri în organism: asigură secreția fluidului din compoziția lichidului seminal, are un rol important în urinare și în funcția erectilă. Afecțiunile prostatei includ hiperplazia (adenomul de prostată), prostatita (afecțiune inflamatorie acută sau cronică) și cancerul de prostată.
 
În primele stadii ale cancerului de prostată, simptomatologia poate fi absentă, atipică sau asemănătoare celei provocate de hiperplazia de prostată. În stadiile mai avansate, pacienții pot acuza mai multe semne și simptome, precum:
  • Scăderea presiunii jetului urinar;
  • Polakiurie (urinări frecvente, în cantități mici);
  • Disurie (durere la urinare);
  • Retenție urinară;
  • Hematurie (prezența sângelui în urină) sau hemospermie (prezența sângelui în spermă);
  • Disfuncție erectilă;
  • Scădere în greutate.
 
Frecvent, boala este diagnosticată după vârsta de 50 ani, vârsta medie la momentul diagnosticului fiind de 60-65 ani. Riscul dezvoltării cancerului de prostată crește pe măsura înaintării în vârstă.
 
Un factor de risc important în această patologie este reprezentat de antecedentele familiale de cancer de prostată sau un istoric familial de cancer mamar. În aceste situații, pacientul poate beneficia de un consult de genetică medicală și de testare BRCA, pentru evaluarea riscului apariției cancerului de prostată. Dacă va considera necesar, medicul poate recomanda efectuarea unor teste genetice pentru cancer.
 
Tratamentul pentru cancerul de prostată depinde de mai mulți factori, precum gradul de dezvoltare al tumorii, gradul de răspândire și starea generală de sănătate a pacientului, precum și de potențialele beneficii sau efecte secundare ale terapiei. Astfel, tratamentul poate presupune:
  • Prostatectomie radicală – intervenție chirurgicală prin care este îndepărtată complet prostata. Operația se poate realiza clasic, prin chirurgie laparoscopică sau printr-o intervenție de chirurgie robotică în urologie;
  • Radioterapie externă;
  • Brahiterapie (radioterapie internă);
  • Tratament oncologic (hormonal, chimioterapie sau imunoterapie).
 
Citește și
 
HEKA Hospital Constanța Embolizarea uterină – soluția minimă invazivă pentru Fibromul Uterin

/>  
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii