Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai mulți învățători constănțeni au obținut în instanță plata orelor de educație fizică și sport. Argumentele judecătorilor

ro

16 Mar, 2020 00:00 1599 Marime text

Victorie în instanță pentru mai multe cadre didactice constănțene! Acestea au obținut obligarea unității de învățământ la plata orelor de educație fizică și sport efectuate cu depășirea normei didactice aferente anilor 2017-2018, 2018-2019. Sumele vor fi actualizate cu indicele de inflație de la data plății efective. Decizia, luată la finele lunii trecute de magistrații Tribunalului Constanța, nu este definitivă, ci poate fi atacată în apel, în termen de zece zile de la comunicare.
 
Mai mulți profesori și învățători ce predau la o școală din județ s-au adresat Tribunalului, prin Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, solicitându-le magistraților să oblige unitatea de învățământ să le achite orele de sport efectuate la clasă cu depășirea normei didactice. Concret, cazul a fost înregistrat pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța sub numărul 6770/118/2019, la data de 5 noiembrie 2019, primul termen fiind stabilit atunci pentru luna februarie, anul acesta.
 
În cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți, document menționat în hotărârea judecătorilor care, la rândul său, este citată pe Portalul Jurisprudenței Naționale, se arată că respectivele cadre didactice sunt angajații unității școlare în funcția de „învățător, profesor învățător“. Astfel, în anii școlari 2017-2018 și 2018-2019, aceștia au predat la clase din ciclul primar și au efectuat în cadrul claselor orele de educație fizică. În acest context, profesorii au cerut instanței „să se dispună obligarea pârâtei la calcularea drepturilor bănești și plata orelor de educație fizică și sport efectuate cu depășirea normei didactice pentru perioada (...), corespunzător orelor prestate efectiv de fiecare reclamant în parte, sume actualizate cu indicele de inflație“, se arată în cererea de chemare în judecată, potrivit www.rolii.ro.
 

Dispozițiile Legii 1/2011 - „imperative“

 
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, încă de la primul termen, judecătorii Tribunalului le-au dat dreptate cadrelor didactice. În hotărârea judecătorilor se arată că „atât timp cât pentru orele de sport din învățământul primar nu s-a prevăzut posibilitatea ca acestea să fie predate de către învățătorul de la clasă, instanța apreciază ca dispozițiile art. 263 alin 7 din Legea nr. 1/2011 sunt imperative și nu dispozitive, în sensul că unitatea școlară este obligată de a asigura predarea orelor de către profesori cu studii superioare de specialitate“.
 
Totodată, judecătorii constănțeni au subliniat că „faptul ca reclamanții au predat orele de sport face ca norma lor didactică să fie depășită cu aceste ore, astfel că pârâta era obligată să achite separat orele de educație fizică“.
 
„Nu se poate reține că orele de educație fizică intrau în norma de ore pe săptămână întrucât, potrivit legii, profesorii de la învățământul primar nu aveau incluse aceste ore în normă, art. 263 alin 7 prevăzând expres predarea lor de către profesori de specialitate. Or, atât timp cât pârâta și-a încălcat obligația de a angaja profesori de specialitate care să predea orele de educație fizică la clasele pregătitoare din învățământul primar, aceasta trebuie să achite reclamanților orele pe care le-au efectuat peste norma lor didactică“, se mai arată în decizia judecătorilor Tribunalului Constanța.
 
Așa cum am menționat însă, hotărârea nu este definitivă, ci poate fi atacată în apel de către unitatea școlară, în termen de zece zile de la comunicarea ei.
 
Citește și:
 
În timp ce la Ministerul Educației se dau sporuri „închipuite”, pentru... condiții vătămătoare Profesorii sunt târâți prin instanțe pentru „lămuriri de dispozitiv” (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii