Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La judecată cu Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa Judecătorii au respins acţiunea Fundaţiei Umanitare „Clopot“

ro

18 Oct, 2018 00:00 2064 Marime text
Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în dosarul în care Fundaţia Umanitară „Clopot“ a chemat la judecată Unitatea Administrativ-Teritorială a Judeţului Constanţa, dosarul fiind înregistrat cu numărul unic 2050/118/2018*.

Iată decizia instanţei: „Respinge acţiunea promovată de reclamanta-creditoare Fundaţia Umanitară Clopot, în contradictoriu cu pârâta-debitoare UAT Judeţul Constanta, prin Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ca nefondată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată“.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.
 
Amintim că, din datele puse la dispoziţie de Tribunalul Constanţa, reiese că, „prin cererea înregistrată sub nr. 2050/118/2018 pe rolul secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Constanţa, reclamanta a solicitat instanţei să dispună emiterea unei ordonanţe de plată privind obligarea pârâtei UAT Judeţul Constanţa la plata sumei de 404.736 de lei, rezultată potrivit art. 6 lit.b şi art.9 alin.1 din contractul de finanţare nerambursabilă pentru activităţi culturale, precum şi la plata cheltuielilor de judecată“.

„În motivarea în fapt a cererii, a arătat că la data de 31.07.2017 a intervenit între părţi Contractul de finanţare nerambursabil nr.20915/31.07.2017 privind Proiectul Art District 2017 Festival Internaţional de stradă - ediţia I, prin care reclamanta şi-a asumat obligaţia de a realiza proiectul în termenii şi condiţiile stabilite prin caietul de sarcini şi contract, în schimbul achitării/finanţării acestor activităţi astfel: 50% prima tranşă în termen de 15 zile de la depunerea cererii de către beneficiar, 35% în termen de 15 zile de la data depunerii raportării intermediare, ce va cuprinde justificarea sumelor primite în tranşa anterioară, iar 15% tranşa finală în termen de 15 zile de la validarea raportului final“.
 
„Prin cererea înregistrată sub nr. 41AD/08.12.2017 depusă la debitoare, a solicitat achitarea acestei sume, dar nici după ce au trecut aproape 4 luni de zile debitoarea nu a dat curs solicitării de plată. În acest sens, a formulat somaţie de plată, transmisă prin executor judecătoresc cu conţinut declarat, prin care a solicitat că, în conformitate cu dispoziţiile art.1014 Cod Procedură Civilă, în termen de 15 zile, să achite debitele restante în cuantum de 404.736,00 de lei, urmând ca, în cazul unui refuz sau neîndeplinirea integrală a acestor obligaţii, să demareze procedurile judiciare în vederea îndeplinirii întocmai a obligaţiilor. De asemenea, s-a învederat faptul că pentru neîndeplinirea prevederilor art.6 lit.b si art.9 alin.1 din Contractul de finanţare nerambursabil, va fi demarata acţiune în instanţă pentru recuperarea creanţei atestate de factură fiscală nr.FC 179 din 08.12.2017 în valoare de 404.736,00 lei“.
 
„Creanţa datorată de debitoare reprezintă o creanţă certă, lichidă şi exigibila, având ca izvor un contract bilateral, contract însuşit de părţi prin semnătură şi ştampilă, motiv pentru care solicită obligarea debitoarei la achitarea integrală a debitelor restante în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii ce se va da în cauza pendinte. Deşi executarea obligaţiei contractuale este regula de drept, potrivit dispoziţiilor art.1270 alin.1 Cod Civil: «Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante», totuşi este nevoie de forţa coercitivă a statului pentru îndeplinirea întocmai a obligaţiilor asumate. Prin formularea somaţiei în conformitate cu dispoziţiile art. 1014 Cod Procedură Civilă, comunicată cu conţinut declarat şi confirmare de primire prin executor judecătoresc, s-a efectuat punerea în întârziere a debitorilor, precum şi întreruperea cursului prescripţiei extinctive“, conform motivării.
 
Prin întâmpinare, Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa a solicitat respingerea cererii ca nefondată, arătând că creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă şi a invocat excepţia de neexecutare a contractului.   
 
Fundaţia „Clopot“ a luat fiinţă în Suceava, în 1997, la iniţiativa Elenei Tania Toroniuc, în scop filantropic, nonprofit, urmărind organizarea de activităţi umanitare de caritate şi ajutorarea persoanelor aflate în stare de nevoie socială.
 
După retragerea lui Mihai Bolohan - director, a lui Florin Bolohan - director adjunct şi a Elenei Loredana Bolohan - director administrativ, în 2008, fundaţia a fost cesionată către bucureşteanca Brînduşa Dăscălescu (unic membru). Ulterior, aceasta a deschis un punct de lucru şi în Suceava, în Constanţa şi în capitală. În 2017, fundaţia şi-a închis toate celelalte puncte de lucru şi sediul din Suceava şi s-a mutat în municipiul Constanţa, pe strada Bogdan Vodă. Scopul declarat al fundaţiei este organizarea cursurilor de perfecţionare în domeniul media şi antreprenoriat şi promovarea afacerii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii