Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:42 30 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii au stabilit o nouă dată pentru pronunțarea în dosarul privind retrocedarea celor 25 de hectare din Constanța

ro

31 Oct, 2020 00:00 1746 Marime text
  • Oricare va fi decizia Curții de Apel București, aceasta va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel București ar fi trebuit să se pronunțe ieri în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța. Magistrații au amânat pronunțarea în prezenta cauză pentru data de 13 noiembrie 2020. Oricare va fi decizia Curții de Apel București, aceasta va putea fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 

Lista inculpaților

 
Pe data de 22 iulie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
Crinuța Nicoleta Dumitrean (fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia Simu, evaluatorul Alin Horațiu Dima (al cărui nume apare și în Dosarul Retrocedărilor din Constanța), Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, Dragoș George Bogdan și Florentina Savu.
 

Prețul cesiunii, 700.000 de euro

 
În rechizitoriu, procurorii DNA arată că, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
 

25 de hectare situat în municipiul Constanța

 
Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 de hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit DNA.
 

 Teren agricol 

 
„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei. Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol“, spun procurorii DNA.
 
„Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia, expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupție.
 

Citește și
 
Mărul Discordiei, un teren din retrocedări
Lanțul despăgubirilor. Darie, despăgubit de Pușcași, Pușcași - de Holland Development. Holland – de nimeni


Municipiul Constanța, victorios în procesul dintre Darie, Pușcași și Holland Development pentru terenuri retrocedate

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii