Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:56 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Constanța, victorios în procesul dintre Darie, Pușcași și Holland Development pentru terenuri retrocedate

ro

02 Oct, 2020 00:00 3113 Marime text
 
  • Recent, Municipiul Constanța prin Primar, parte în dosar, a obținut de la Curtea Supremă a României scutirea de la plata taxei de timbru.
  • Decizia a fost luată în dosarul civil cu numărul 7426/118/2017, iar procesul vizează un teren provenit din retrocedări, primit inițial de Holland, vândut apoi soților Pușcași și ajuns în final la soții Darie.
  • În ce privește fondul cauzei, dosarul se află încă în procedura de filtru, la Curtea Supremă, astfel că nu s-a stabilit un prim termen, până în prezent.

O vorbă veche, din popor, zice că, atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă. Acesta pare să fie și ceea ce s-a întâmplat în procesul dintre Cristian Darie, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Marius Pușcași și firma Holland Development, într-un litigiu legat de terenuri din retrocedări.
Recent, Municipiul Constanța prin Primar, parte în dosar, a obținut de la Curtea Supremă a României scutirea de la plata taxei de timbru în acest proces, sentința prin care se stabilește acest lucru fiind definitivă.
Decizia a fost luată în dosarul civil cu numărul 7426/118/2017, iar procesul vizează un teren provenit din retrocedări, primit inițial de Holland, vândut apoi soților Pușcași și ajuns în final la soții Darie.

Terenul retrocedat, câștigat de alți proprietari

Mai exact, terenul din centrul procesului a ajuns inițial, prin dispoziția fostului primar Radu Mazăre, la firma Holland Development Group, apoi la soții Pușcași (care îl cumpăraseră de la societate), iar în final la soții Darie (care îl cumpăraseră de la soții Pușcași).
După ce o bună parte din terenul respectiv a fost câștigată definitiv în instanță de cei ce s-au dovedit a fi adevărații proprietari, Cristian și Ruxandra Luminița Darie i-au dat în judecată pe Carmen și Marius Pușcași, de la care aveau terenul.
Iar aceasta dat fiind că,din cei 525 mp deținuți inițial pe strada Callatis, din Constanța, soții Darie rămăseseră doar cu 106,32 mp, după ce pentru restul suprafeței, de 418,68 mp, Curtea Supremă a constatat nulitatea vânzării între Holland, Pușcași și, ulterior, Darie.

Lanțul despăgubirilor

Pe parcursul procesului desfășurat la Tribunalul Constanța, Carmen și Marius Pușcași au chemat în garanție firma Holland Development, de la care cumpăraseră ei terenul, iar firma a chemat în garanție Municipiul Constanța, care îi retrocedase suprafața respectivă, prin dispoziția emisă de fostul primar Radu Mazăre.
 Tribunalul a decis ca soții Darie să fie despăgubiți pentru încurcătura cu terenul de către soții Pușcași, însă a respins cererea lor de a fi despăguiți, la rândul lor, de firma Holland Development.
Curtea de Apel, în completul de divergență format din magistrații Mihaela Ganea, Gabriel Lefter și Angelica Ulianov, a schimbat în parte această sentință, astfel că a obligat și societatea să îi despăgubească pe cei doi soți Pușcași.
La rândul său, Holland Development nu avea să mai fie despăgubită de nimeni, după ce solicitarea sa de a primi bani de la Primăria Constanța pentru terenul pierdut a fost respinsă.
În acest context, cazul a ajuns pe masa Curții Supreme.
Surpriză, însă. Până la acest moment, Curtea Supremă a luat o decizie în favoarea Municipiului Constanța prin Primar, pe care l-a scutit de la plata taxei de timbru în proces.
În ce privește fondul cauzei, dosarul se află încă în procedura de filtru, la Curtea Supremă, astfel că nu s-a stabilit un prim termen, până în prezent.

Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii