Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:02 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înaltpreasfinţitul Teodosie, trimis în judecată de Ciprian Bodu, procuror DNA „Nu am dat nicio declaraţie! Nici falsă, nici nefalsă“ (rechizitoriu + galerie foto)

ro

21 Mar, 2017 00:00 3418 Marime text
Ieri, la Curtea de Apel Constanţa a avut loc cel de-al doilea termen de judecată în dosarul în care Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis în judecată de Ciprian Bodu, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa. În prezenta cauză, Înaltpreasfinţitul Teodosie este bănuit de săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Dosarul a fost repartizat spre soluţionare judecătorului Cristian Deliorga, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Ieri, la finele şedinţei de judecată, arhiepiscopul Tomisului a declarat: „Nu am înţeles declaraţiile false. Nu am dat nicio declaraţie! Nici falsă, nici nefalsă. Nu ştiu de unde a apărut această sintagmă de «declaraţii false». Aşteptăm momentul în care se va clarifica totul. Nu am nimic de declarat, pentru că nu este un conţinut“.
 
La rândul ei, Maria Vasii, avocata Înaltpreasfinţitului Teodosie, a declarat că atât ea, cât şi apărătorii celorlalţi inculpaţi din cauză au atacat actele de urmărire penală efectuate de DNA Constanţa. Mai mult, arhiepiscopul Tomisului a solicitat şi revocarea controlului judiciar. Cu privire la cele două acţiuni promovate de Înaltpreasfinţitul Teodosie, instanţa a rămas în pronunţare, urmând ca deciziile să fie anunţate la începutul lunii viitoare.
 
Alături de Înaltpreasfinţitul Teodosie, DNA Constanţa i-a mai trimis în judecată pe Ciprian Ioan Cojocaru (preot paroh în Parohia „Sf. Maria“ - Constanţa), Bogdan Petrişor Malaxa (preot în Parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena III“ - Constanţa), Gheorghe Nadoleanu (preot) şi Stere Beca, la data presupuselor fapte mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la presupusa săvârşire a infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
De asemenea, tot în prezenta cauză a mai fost deferit Justiţiei şi Aurelian Ştefan, la data presupuselor fapte mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
Cât se află sub control judiciar, Înaltpreasfinţitul Teodosie trebuie să respecte următoarele obligaţii: „Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi, să nu se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.
 
Inculpatului Teodosie Petrescu i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive“.
 
Rechizitoriu pentru Teodosie! Iată pentru ce l-a trimis DNA în judecată pe arhiepiscopul Tomisului (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii