Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:57 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Îl judecă pe Nicușor Constantinescu și l-a achitat și amendat pe Radu Mazăre Daniel Grădinaru vrea președinția Secției Penale din Curtea Supremă

ro

01 Dec, 2018 00:00 818 Marime text
Daniel Grădinaru, judecător din Înalta Curte de Casație și Justiție a României, și-a depus candidatura pentru ocuparea funcției de președinte al Secției Penale din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.
 
Daniel Grădinaru judecă, alături de colegii magistrați Silvia Cerbu și Simona Cîrnaru, din Înalta Curte de Casație și Justiție a României, dosarul în care mai mulți directori din Consiliul Județean Constanța au fost condamnați în primă instanță, alături de câțiva oameni de afaceri din Constanța, la peste 70 de ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, respectiv 15 ani de închisoare.
 
Daniel Grădinaru, alături de Simona Cristina Neniță și de Anca Mădălina Alexandrescu, toți magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, au soluționat și dosarul denumit generic Campusul Social Henri Coandă, unde fostul primar al municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, este acuzat de luare de mită și de fals în declarații (trei infracțiuni), fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, este bănuit de complicitate la luare de mită și de fals în declarații (trei infracțiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reținut infracțiunea de dare de mită.
 
Cei trei magistrați au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracțiuni de fals în declarații (…) în infracțiunea de fals în declarații. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracțiunii de complicitate la luare de mită. Instanța a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
 
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracțiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.
 
În cazul fostului primar al municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracțiuni de fals în declarații (…) în infracțiunea de fals în declarații. În continuare, magistrații au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanța a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanța sub aspectul infracțiunii de luare de mită. În acest caz, instanța a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanța din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Alexandru Mazăre și Radu Ștefan Mazăre. „Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanța din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro și 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ștefan cu ocazia percheziției domiciliare“, potrivit minutei judecătorești. În prezenta cauză, Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost reținuți preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014. Decizia nu este definitivă, ea fiind atacată de către procurorii DNA.
 
Daniel Grădinaru făcut parte din completul de judecată care a respins cererea de revizuire a dosarului în care trei foști lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Constanța - Serviciul Antidrog au solicitat revizuirea cauzei în care au fost condamnați la câte un an de închisoare cu suspendare condiționată.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii