Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)

ro

01 Feb, 2024 09:47 1743 Marime text
Curtea Supremă de Justiție - sursa foto: Înalta Curte de Casație și Justiție a României
  • Inspectorii de integritate au scris în raportul întocmit dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța că „persoana evaluată a semnat mai multe acte administrative cu privire la încadrarea soției sale la Compartimentul de formare profesională a personalului medical și auxiliar din cadrul S.A.J. Constanța, aceasta obținând în perioada 2019 – 2021, venituri din salarii în sumă totală de 799.297 de lei“.
  • În primă instanță, dr. Bădescu a câștigat procesul și a obținut la Curtea de Apel Constanța anularea raportului ANI.
  • Acum, Curtea Supremă a admis recursul ANI și, printr-o decizie definitivă, a hotărât să respingă ca neîntemeiată cererea dr. Bădescu de anulare a raportului.
Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, pierde definitiv procesul deschis pentru anularea raportului întocmit de Agenția Națională de Integritate!
 
Este vorba despre dosarul deschis de medicul constănțean pentru anularea raportului ANI întocmit în cazul său, în cadrul căruia inspectorii de integritate vorbeau despre conflict de interese administrativ în cazul său și „sesizare parchet“.
 
În primă instanță, dr. Laurențiu Bădescu a câștigat procesul, la Curtea de Apel Constanța, judecătorii constănțeni hotărând să anuleze raportul Agenției Naționale de Integritate.
 
Totuși, inspectorii de integritate au declarat recurs, iar judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Supremă de Justiție a României, au admis recursul și, în urma rejudecării, au hotărât să respingă cererea de chemare în judecată formulată de dr. Bădescu, apreciind că este neîntemeiată.
 
Iată minuta Hotărârii 437/2024 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României:
 
Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 215 din 10 noiembrie 2022 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
 
Casează sentinţa recurată şi rejudecând cauza, respinge cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată.
 
Definitivă“
 
Decizia Curții Supreme a fost pronunțată de Completul Nr. 5 NCPC al Secției de Contencios administrativ și fiscal format, potrivit surselor noastre, din magistrații Gheza Attila Farmathy, Carmen Mihaela Voinescu și Lucian Cătălin Mihai-Zamfir.
 
Hotărârea Curții Supreme este definitivă și, prin ea, raportul ANI întocmit în cazul dr. Bădescu rămâne în picioare.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, pe data de 10 august 2022, Agenția Națională de Integritate a făcut public un comunicat cu privire la fostul manager al SAJ Constanța, în care vorbea despre „conflict de interese administrativ și sesizare parchet“.
 
Au spus reprezentanții ANI că „în perioada exercitării mandatului de manager general al S.A.J. Constanța (13 aprilie 2018 – 13 aprilie 2021), persoana evaluată a semnat mai multe acte administrative cu privire la încadrarea soției sale la Compartimentul de formare profesională a personalului medical și auxiliar din cadrul S.A.J. Constanța, aceasta obținând în perioada 2019 – 2021, venituri din salarii în sumă totală de 799.297 de lei“.
 
 
„Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 118, alin. (16), lit. c) din Legea nr. 95/2006“, se mai arată în comunicatul remis de ANI.
 
 De asemenea, se precizează și că „totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Bădescu Laurențiu a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat acte administrative prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția sa“.
 
Se mai preciza în comunicat că „persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, facem precizarea că, la momentul înregistrării dosarului pe rolul Curții de Apel Constanța, (pe 16 iunie 2022), am încercat să obținem un punct de vedere și din partea fostului manager al SAJ Constanța, iar în acest sens i-am transmis și un mesaj pe telefonul mobil, însă nu am primit răspuns.
 
Dacă, între timp, ne va fi transmis un răspuns la solicitarea noastră, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
În motivarea hotărârii de la Curtea de Apel Constanța, desființată acum de Curtea Supremă, judecătorii arătaseră, printre altele, că „trebuie avut în vedere că din dosar nu rezultă niciun aspect care să conducă la constatarea că în încheierea contractului individual de muncă de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa, prin managerul general ####### ######### (nr., dr. Laurențiu Bădescu), în calitate de angajator şi medicul ####### ####### ###### ####### (nr., soția dr. Bădescu), în calitate de angajat, pentru funcţia de execuţie de medic primar în cadrul Compartimentului de formare profesională a personalului medical şi auxiliar la Staţia Centrală Constanţa, există un interes patrimonial care să influenţeze «îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei», beneficiul patrimonial fiind obţinerea salariului prevăzut de lege pentru activitatea efectiv prestată“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Cum a câștigat fostul manager al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța procesul cu ANI! Motivarea judecătorilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii