Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 09 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandal de integritate în sănătate Tribunalul anulează actele semnate de șeful Ambulanței Constanța pentru soția sa. Dosarul ajunge la Curtea de Apel

ro

09 Jul, 2025 17:00 337 Marime text
  • Cazul are la bază o situație apărută în anul 2019, când managerul general al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dr. Laurențiu Bădescu, a semnat mai multe documente administrative ce au condus la angajarea soției sale, Mirela Daniela Bădescu-Panțuru, în funcția de medic primar în cadrul Departamentului de formare profesională al instituției
  • În luna mai 2025, Tribunalul Constanța a admis acțiunea principală formulată de ANI și a constatat nulitatea absolută a actelor emise în contextul angajării Mirelei Bădescu-Panțuru
  • Reprezentanții ANI au transmis în acțiunea introductivă că, odată ce Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv, în ianuarie 2024, raportul de evaluare privind starea de conflict de interese a lui Laurențiu Bădescu, efectele juridice ale actelor semnate de acesta în contextul respectiv devin nule absolut
 
Un nou episod dintr-un scandal care implică posibile fapte de conflict de interese și încălcarea principiilor de integritate în sistemul public de sănătate a ajuns în atenția Curții de Apel Constanța. Este vorba despre dosarul nr. 4760/118/2024*, aflat în faza de recurs, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a obținut o primă victorie importantă în instanță la Tribunalul Constanța.
 
O angajare controversată, bani publici și acuzații de conflict de interese
 
Cazul are la bază o situație apărută în anul 2019, când managerul general al Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, dr. Laurențiu Bădescu, a semnat mai multe documente administrative ce au condus la angajarea soției sale, Mirela Daniela Bădescu-Panțuru, în funcția de medic primar în cadrul Departamentului de formare profesională al instituției.
 
Potrivit ANI, dr. Bădescu ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, întrucât a semnat personal o serie de acte – inclusiv propunerea de organizare a concursului, tematica acestuia, contractul individual de muncă și dispozițiile de suspendare și reluare a contractului de muncă – toate având legătură directă cu soția sa. Aceasta ar fi încasat salarii în valoare totală de aproape 800.000 de lei în perioada evaluată de Agenție.
 
Decizia Tribunalului Constanța: Nulitatea absolută a actelor
 
În luna mai 2025, Tribunalul Constanța a admis acțiunea principală formulată de ANI și a constatat nulitatea absolută a actelor emise în contextul angajării Mirelei Bădescu-Panțuru, considerând că acestea au fost emise cu încălcarea legii și într-un clar conflict de interese.
 
Totodată, instanța a admis excepția lipsei calității procesuale pasive în cazul lui Laurențiu Bădescu, ceea ce înseamnă că, în mod formal, nu poate fi parte pasivă în acest litigiu de anulare a actelor, dar acțiunea împotriva SAJ Constanța și Mirelei Bădescu a fost admisă.
 

Cererea reconvențională formulată de aceasta – prin care solicita recunoașterea raportului de muncă derulat și validarea activității efectiv prestate – a fost respinsă de instanță ca inadmisibilă.
 
Controversa continuă: pârâta a atacat decizia cu recurs
 
Nemulțumită de hotărârea instanței de fond, Mirela Daniela Bădescu-Panțuru a declarat recurs pe 26 iunie 2025, dosarul ajungând în competența Curții de Apel Constanța – Secția de contencios administrativ și fiscal.
 
Conform datelor oficiale, cauza a fost înregistrată pe 8 iulie 2025, urmând a fi analizată de judecători în perioada următoare. Până în prezent nu au fost stabilite termene de judecată publice.
 
ANI: O decizie cu caracter de precedent

 
Reprezentanții ANI au transmis în acțiunea introductivă că, odată ce Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv, în ianuarie 2024, raportul de evaluare privind starea de conflict de interese a lui Laurențiu Bădescu, efectele juridice ale actelor semnate de acesta în contextul respectiv devin nule absolut.
 
Instituția consideră că este vorba despre un caz grav de folosire a funcției publice pentru favorizarea unei rude de gradul I, încălcând art. 118 alin. 16 lit. c din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
 
Cum s-a apărat Mirela Bădescu?
 
În apărarea sa, Mirela Bădescu a susținut că a fost singura candidată la concurs, că a prestat efectiv activitate și că nu a existat niciun avantaj patrimonial disproporționat sau nelegal, beneficiind doar de salariul prevăzut de lege.
 
Dr. Laurențiu Bădescu a transmis că a informat Ministerul Sănătății despre conflictul de interese și că nu a participat la comisiile de concurs, încercând să arate că nu a influențat în mod direct procesul de selecție și angajare.
 
Totuși, instanța a considerat că semnătura pe actele de organizare și angajare, chiar și în contextul în care procedura a urmat o aparentă formă legală, a fost suficientă pentru a atrage sancțiunea nulității absolute, în contextul unui conflict de interese deja constatat definitiv.
 
Curtea de Apel Constanța urmează să stabilească un termen pentru judecarea recursului. Dacă decizia Tribunalului va fi menținută, toate actele juridice semnate în contextul angajării Mirelei Bădescu ar fi anulate definitiv, iar aceasta ar putea fi obligată la restituirea sumelor încasate, în funcție de eventuale acțiuni ulterioare.
 
Cazul readuce în atenția opiniei publice necesitatea unor mecanisme mai ferme de prevenire și sancționare a conflictelor de interese în instituțiile publice, în special în sistemul sanitar, unde gestionarea resurselor umane și a banilor publici trebuie să se facă cu maximă transparență și responsabilitate.
 
 
Amintim, pe data de 10 august 2022, Agenția Națională de Integritate a făcut public un comunicat cu privire la fostul manager al SAJ Constanța, în care vorbea despre „conflict de interese administrativ și sesizare parchet“.
 
Au spus reprezentanții ANI că „în perioada exercitării mandatului de manager general al S.A.J. Constanța (13 aprilie 2018 – 13 aprilie 2021), persoana evaluată a semnat mai multe acte administrative cu privire la încadrarea soției sale la Compartimentul de formare profesională a personalului medical și auxiliar din cadrul S.A.J. Constanța, aceasta obținând în perioada 2019 – 2021, venituri din salarii în sumă totală de 799.297 de lei“.
 
„Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 118, alin. (16), lit. c) din Legea nr. 95/2006“, se mai arată în comunicatul remis de ANI.
 
 De asemenea, se precizează și că „totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Bădescu Laurențiu a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat acte administrative prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția sa“.
 
Se mai preciza în comunicat că „persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare“.
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Fără precedent!
Agenția Națională de Integritate a obținut la Constanța anularea unei hotărâri de Consiliu Local (MINUTA)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii