Dosar penal privind braconaj piscicol, ajuns la Curtea de Apel Constanța. Parchetul contestă amânarea aplicării pedepsei
Dosar penal privind braconaj piscicol, ajuns la Curtea de Apel Constanța. Parchetul contestă amânarea aplicării

Un nou dosar penal cu implicații asupra protejării mediului și resurselor naturale a fost înregistrat recent pe rolul Curții de Apel Constanța. Este vorba despre cauza cu numărul 9488/327/2024, înregistrată la data de 13 mai 2025, ce vizează un apel declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea împotriva unei hotărâri pronunțate anterior de instanța tulceană în legătură cu două persoane acuzate de braconaj piscicol.
Inculpații, Serghei Cristian Elvis și Nedelcu Vasile, au fost judecați pentru folosirea ilegală de unelte de pescuit de tip monofilament – interzise prin legislația în vigoare privind pescuitul și acvacultura – în zona protejată a Rezervației Biosferei Delta Dunării. Judecătoria Tulcea a dispus amânarea aplicării pedepselor de 3.000 de lei amendă pentru fiecare inculpat și a interzis acestora dreptul de a pescui timp de 3 ani. De asemenea, s-au impus măsuri de supraveghere pe o perioadă de 2 ani și prestarea a 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.
Instanța a mai dispus și confiscarea a 267 kg de pește (carasi), capturat ilegal, dar și a echipamentului folosit la braconaj – 30 de plase monofilament și o ambarcațiune dotată cu motor Yamaha. Valoarea totală a prejudiciului material a fost estimată la 1.869 lei, sumă ce a fost recuperată parțial, potrivit documentelor depuse la dosar.
Parchetul a formulat apel la data de 28 aprilie 2025, considerând, cel mai probabil, că sancțiunile sunt prea blânde în raport cu faptele comise, având în vedere caracterul protejat al zonei și gravitatea faptelor.
Dosarul a fost repartizat Secției penale a Curții de Apel Constanța, iar primul termen a fost stabilit pentru 10 septembrie 2025, ora 09:00.
Printre părțile din dosar se numără și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în calitate de parte vătămată, care a confirmat că prejudiciul a fost achitat de inculpați înainte de pronunțarea sentinței inițiale.
Rămâne de văzut dacă instanța de apel va confirma amânarea aplicării pedepsei sau va înăspri sancțiunile în acest caz cu implicații de mediu. Decizia finală a Curții de Apel Constanța este una așteptată cu interes de activiștii de mediu și instituțiile implicate în protejarea Deltei Dunării.
Citește și:
Garda de CoastăMai mulți sturioni și un rechin, eliberați din plasele braconierilor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp